Don Quijote: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Ballet: billede
m småret
Linje 25:
}}
[[Fil:Don Quijote8.png|thumb|left|Sancho Panza og Don Quijote. Tegning af [[Wilhelm Marstrand]]]]
'''''Den sindrige ridder Don Quixote de la Mancha''''' eller '''''Don Quijote''''' er en [[roman]] af den [[Spanien|spanske]] forfatter [[Miguel de Cervantes]]. Første del udkom i [[1605]] og anden del i [[1615]]. Romanen er verdensberømt og oversat til en lang række sprog. I [[Danmark]] er den udkommet i mange udgaver, først oversat af Charlotte Dorothea Biehl. Bogen er en [[parodi]] på ridderromanenridderroman-[[genre]n.
 
I [[Danmark]] er den udkommet i mange udgaver, første gang oversat af Charlotte Dorothea Biehl.
Hovedpersonen er den forarmede herremand, ''Don Quijote af Mancha'', der på sin stridshest – det magre øg ''Rosinante'' – drager ud i verden for som de "Vandrende Riddere" at tage kampen op mod alskens ondskab og trolddom. Alt til ære for den skønne ''Dulcinea'', en ret køn bondepige, som han er udsigtsløst forelsket i.
 
Han er ledsaget af sin tro våbendrager, den bondesnu ''Sancho Panza''.
HovedpersonenRomanens hovedperson er den forarmede herremand, ''Don Quijote af Mancha'', der på sin stridshest – det magre øg ''Rosinante'' – drager ud i verden for som de "Vandrende Riddere" at tage kampen op mod alskens ondskab og trolddom. Alt til ære for den skønne ''Dulcinea'', en ret køn bondepige, som han er udsigtsløst forelsket i. Han er ledsaget af sin tro våbendrager, den bondesnu ''Sancho Panza''.
 
Handlingen er en række eventyr, hvor ''Don Quijotes'' fantasi løber af med ham, så han indvikles i drabelige kampe mod får, vindmøller og uskyldige forbipasserende, altid med et for ridderen uheldigt resultat.
 
Den selvbestaltede ridder er dog ikke kun en nar. Han er også [[idealist]] og belærer ''Sancho Panca'' om, at : "Den, som tror at tingenes tilstand i denne verden kan ændres, tror noget, han ikke bør tro".
Den selvbestaltede ridder er dog ikke kun en nar. Han er også [[idealist]] og belærer ''Sancho Panca'' om, at : "Den, som tror at tingenes tilstand i denne verden kan ændres, tror noget, han ikke bør tro". ''Sancho Panza'' har også sin livsvisdom: "Har man først fået ord for at stå tidligt op, kan man godt blive liggende til middag".
 
Bogens to hovedpersoner er blevet et klassisk par: den virkelighedsfjerne idealist ''Don Quijote'' og den særdeles jordbundne ''Sancho Panza''.
 
Romanen har inspireret mange malere og tegnere som [[Pablo Picasso]], [[Salvador Dali]] og [[Wilhelm Marstrand]].
 
== Ballet ==
[[File:Don Quijote in Teatro Teresa Carreño.jpg|thumb|left|Fra balletten Don Quijote]]
En af balletens mest brillante klassikere er skabt over Don Q.Quijote af Mingus og Petipas.
 
== Musical ==
Musicalen ''Man Of La Mancha'' skrevet af Joe Darion og Mitch Leigh i [[1965]] tager sit udgangspunkt i historien om 'Ridderen af den bedrøvelige skikkelse', Don Quijote. Det bedst kendte musikstykke fra musicalen er "The Quest", "[[The Impossible Dream]]", der er indsunget af [[Elvis Presley]] i [[1972]].