Snus: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Smertestillende effekt
Korrektion af fejl info.
Linje 2:
[[Fil:Snus tobacco.JPG|thumb|200px|Snus]]
 
'''Snus''' er god.
'''Snus''' er et nydelsesmiddel af findelt, indsovset, gæret [[tobak]] blandet med [[ammoniak]] og vand, evt. tilsat forskellige smagsstoffer som [[whisky]]. Indtages gennem næsen eller munden. Ofte bruges snus mod smerte i næse og hals region, da det har en smertestillende effekt.
 
== Noter ==
I 1700-tallet blev snus indtaget nasalt (i næsen). Ved at kombinere lugtesnus og tyggetobak, opstod ideen om snus til munden. Det var svenskerne der i slutningen af 1700-tallet først fik denne form for snus (''munsnus'' eller ''läpp-snus''). Fra [[Sverige]] er skikken udbredt til Amerika og Canada.
 
Mundsnusen blev for alvor populær i 1810-1840 i Sverige. I begyndelsen blev snus kun brugt af [[adel]]en og borgerskabet. Men med mundsnusen blev det populært at snuse, især blandt den almindelige befolkning, som opdagede, at det er muligt at arbejde og snuse samtidigt.
 
== Snusen i Sverige ==
 
I [[1914]] besluttede den svenske Riksdag, at al produktion af tobaksvarer skulle lægges under et stats[[monopol]]. Der var i 1914 103 forskellige snusmærker. Omkring [[1919]] var forbruget af snus på 7.000 tons om året: den 2 millioner store befolkning havde i gennemsnit et forbrug på 3½ kg hver. I de følgende år faldt forbruget af snus, da cigaretterne kom på markedet.
 
I [[1961]] afskaffes monopolet i Sverige. I [[1970]] blev snus ligestillet med fødevarer og opskrifterne på fremstillingen ændredes. Det blev samtidig et krav, at snusen blev mere holdbar.
 
Portionssnusen – snus indpakket i teposelignende små pakker – blev første gang indført i Sverige i [[1973]].
 
== Helbredseffekter ved brug af snus ==
 
I [[1992]] forbød '''[[Europæiske Fællesskab|EF]]''' salget af snus, fordi det var [[kræft]]fremkaldende. Sverige blev dog fritaget fra forbuddet, da landet kom i [[EU]] i [[1995]]. Men undersøgelser har vist, at der ikke er grundlag for at mene, at snus fremkalder kræft<ref>[http://www.kunnskapssenteret.no/Publikasjoner/Virkninger+av+snusbruk.1231.cms Virkninger av snusbruk – Rapport fra Kunnskapssenteret Nr 6–2005]</ref><ref>[http://www.biomedcentral.com/1741-7015/7/36/abstract Systematic review of the relation between smokeless tobacco and cancer in Europe and North America]</ref><ref>[http://www.laegehaandbogen.dk/generelt/patientinformation/snusbrug-18181.html Laegehåndbogen.dk (Danske Regioner)]</ref>. Derfor vedtog EU i [[1999]] en forordning om, at kræft-advarslerne skulle fjernes fra røgfri tobak, herunder snus. Så nu står der blot på pakkerne, at 'Denna tobaksvara kan skada din hälsa och är beroendeframkallande' (Denne tobaksvare kan skade dit helbred og er vanedannende).
 
I Danmark er det fortsat tilladt at sælge løs snus på trods af at EU-komissionen i juli 2011 har udtalt at Danmark overtræder EUs tobaksdirektiv <ref>[http://politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/ECE1333083/eu-vil-stoppe-salget-af-snus-i-danmark/ pol.dk]</ref>.
 
== Snus i andre lande ==
 
Mange tror fejlagtigt, at brugen af snus udelukkende er en svensk skik. Men der snuses også i Grønland, Danmark, [[Norge]], [[Østrig]], [[USA]] og [[Centralamerika]], på [[Færøerne]] i [[Algeriet]], [[Tunis]], [[Libyen]], [[Egypten]], [[Nigeria]] og [[Sydafrika]].
 
== En pris snus – ''priseur'' ==
 
At tage sig en portion snus kaldes at tage 'en pris snus'. Og den der snuser hedder en ''priseur.''
 
Ordet ''pris'' stammer fra fransk ''prendre,'' der betyder "at tage".
 
== Noter ==
{{reflist}}
 
== Eksterne kilder/henvisninger ==
{{Commonskat|Snus}}
* Bramsen, Bo, ''Nordiske snusdåser på europæisk baggrund'', Politikens Forlag, 1965
* [http://lundskov.dk/menu/artikel-naturviden.htm Snusens historie på lundskov.dk]
 
 
{{tobak}}
 
[[Kategori:Tobaksvarer]]