Teiresias: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
billede
En illustration og "sprogvask".
Linje 1:
[[File:Tiresias striking the snakes.png|thumb|TiresiasTeiresias forvandles til en kvinde af gudinden [[Hera]] efter at have slået to parrende slanger med en kæp. Gravering af Johann Ulrich Krauss, ca. 1690.]]
'''Teiresias''' var i [[græsk mytologi]] en blind seer,. derHan fungeredehavde forsit virke hos kongerne i [[Theben (Grækenland)|Theben]]. Ifølge mytologien gjorde [[Hera]] ham blind.
 
== Teiresias og guderne ==
Teiresias så en dag to slanger[[slange]]r parre sig, og dræbte hunnen med en gren. I det sammeStraks blev han til en kvinde. Otte år senere var han vidne til det samme, men dræbte da hannen, og blev forvandlet tilbage til en mand. SenereEn havdegang skændtes Hera og hendes kroniskkonstant utro mand [[Zeus et skænderi]] om, hvorvidt mænddet er manden eller kvinderkvinden, havdeder har mest glæde vedaf samlejet[[samleje]]. Zeus hævdede, at det var kvinden, mens Hera hævdedepåstod, at det måtte være manden. De besluttede sig for at spørge Teiresias, der som den eneste havde prøvet begge dele. Teiresias afgjorde, at af en [[skala]] på ti, får mændmanden en tiendedel af satisfaktionenfornøjelsen, og kvinderkvinden de ni. Dette svar gjorde Hera så vred, at hun gjorde Teiresias blind. Som kompensationtrøst gav Zeus ham evnen til at se ind i fremtiden. Han var først rådgiver for [[Kadmos]] og senere [[Laios]], [[Ødipus]] og [[Kreon]]. Han blev dræbt af [[Apollon]], da han drak af en hellig kilde.
 
Teiresias var først rådgiver for kong [[Kadmos]]; senere for kong [[Laios]] og dennes søn [[Ødipus]], og for [[Kreon]]. Han blev dræbt af [[Apollon]], da han drak af en hellig kilde.
I den græske litteratur optræder Teiresias flere gange, mest markant i tragedierne fra den [[Thebanske sagnkreds]] af [[Sofokles]], [[Aischylos]] og [[Euripides]]. Hos [[Homer]] optræde Teiresias også i ''[[Odysseen]]'', da [[Odysseus]] besøger ham i [[Hades]].
 
== Eftermæle ==
[[Image:Johann Heinrich Füssli 063.jpg|thumb|300px|right|[[Johann Heinrich Füssli]]: Den afdøde Teiresias viser sig for [[Odysseus]].]]
 
I den græske[[græsk litteratur]] optræder Teiresias flere gange, mest markant i tragedierne[[tragedie]]rne fra den [[Thebanske sagnkreds]] af [[Sofokles]], [[Aischylos]] og [[Euripides]]. Hos [[Homer]] optrædeoptræder Teiresias også i ''[[Odysseen]]'', da [[Odysseus]] besøger ham i [[Hades]].
 
I den romerske[[romersk litteratur]] omtales hans forvandling fra mand til kvinde og kvinde til mand i [[Ovid]]s ''Metamorphoser[[Metamorphoses|Metamorfoser]]''. I senere litteaturlitteratur i bl.a. i [[Dante]]s ''[[Den Guddommelige Komedie]]''.
 
I den romerske litteratur omtales hans forvandling fra mand til kvinde og kvinde til mand i [[Ovid]]s ''Metamorphoser''. I senere litteatur i bl.a. [[Dante]]s ''Den Guddommelige Komedie''.
{{Commonskat|Tiresias}}
{{autoritetsdata}}