Solhverv: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Fjerner version 7886780 af PerV (diskussion) fejl rettelse, nu ok
mNo edit summary
Linje 2:
'''Solhverv''' (af oldnordisk ''hverfa'': ''vende'') er de to tidspunkter på året, hvor [[solen]] er længst fra [[ækvator]]<ref>[http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=Solhverv Solhverv i Ordbog over det Danske Sprog] (tilgået 2013-06-21).</ref>. Eller, mere astronomisk formuleret: De to tidspunkter på året, hvor solens absolutte [[deklination (astronomi)|deklination]] er størst.{{kilde mangler|dato=Uge 25, 2013}}
 
Det ene solhverv, hvor solen er længst nord for ækvator, indtræder omkring 21. eller 22. juni (i Danmark kaldet sommersolhverv), og det andet, hvor solen er længst syd for ækvator, indtræder omkring 21. eller 22. december (i Danmark kaldet vintersolhverv). De præcise tidspunkter varierer fra år til år.<ref name="dmitider" />
 
==Solhvervet i juni==
'''Solhvervet i juni''', er den 21. juni, dette fejres med [[sankthans]]. Dagen er bedre kendt som ''sommersolhverv'' i Danmark og på resten af den [[nordlige halvkugle]]. Det kaldes ''vintersolhverv'' på den [[sydlige halvkugle]]. Solen vil på dette tidspunkt stå lodret over et punkt på den [[nordlige vendekreds]]. På den nordlige halvkugle vil dette ske på årets længste dag lokalt. På den sydlige halvkugle vil det ske på årets korteste dag lokalt. Tidspunktet er dog præcis det samme over hele Jorden.
 
I Danmark er sommersolhvervet altså præcis det samme globale solhverv, som man i Australien kalder vintersolhvervet (''winter solstice'').
 
==Solhvervet i december==
'''Solhvervet i december''', er den 21. december, og er bedre kendt som ''vintersolhverv'' i Danmark og på resten af den nordlige halvkugle. Der er ikke tradition for særlig fejring, pga. det nære sammenfald med julen. Det kaldes ''sommersolhverv'' på den sydlige halvkugle. Solen vil på dette tidspunkt stå lodret over et punkt på den [[sydlige vendekreds]]. På den nordlige halvkugle, herunder i Danmark, vil dette ske på årets korteste dag lokalt. På den sydlige halvkugle vil det ske på årets længste dag lokalt.
 
==Et solhverv er en global hændelse==
Solhverv er en global hændelse, som sker på et nøjagtigt, globalt tidspunkt. Det er altså ikke en bestemt dag, som udgør solhvervet, men derimod et helt bestemt tidspunkt. Decembersolhvervet i 2013 skete fx for hele [[Jorden]]<nowiki/>s vedkommende præcis kl. 17.11 [[UTC]] den 21. december 2013 (kl. 18.11 dansk tid)<ref>[http://www.timeanddate.com/worldclock/fixedtime.html?iso=20131221T1711&msg=December%20Solstice%202013 Event Time Announcer - December Solstice 2013]</ref>.
 
Klokkeslættet kan i øvrigt variere over hele døgnet fra solhverv til solhverv, og et solhverv kan derfor sagtens forekomme midt om natten lokalt.<ref name="dmitider">Se eksempler på solhvervstidspunkter i denne artikel: [http://www.dmi.dk/dmi/mandag_med_aarets_tidligste_solopgang DMI 18. juni 2012: Mandag med årets tidligste solopgang] (tilgået 2013-06-21).</ref>
 
==Solens højde på himlen==
Det døgn, hvor tidspunktet for det solhverv, man lokalt kalder for "sommersolhverv", indtræffer, vil også være det døgn, hvor solen når ''højest'' op på himlen midt på dagen lokalt. Solens maksimale vinkel over horisonten denne dag vil derfor også være den højeste vinkel, solen når over horisonten ''hele året'' lokalt. Det nøjagtige tidspunkt, hvor solen står højest, vil variere fra sted til sted og fra solhverv til solhverv, men det vil som alle andre dage være omkring kl. 12 normaltid (kl. 13 dansk sommertid). Dette tidspunkt er ''ikke'' det samme som tidspunktet for solhvervet; solhvervet er (som sagt) en global hændelse, mens tidspunktet for solens maksimale højde på himmelen er en helt lokal hændelse.
 
Det døgn, hvor tidspunktet for det solhverv, man lokalt kalder for "vintersolhverv", indtræffer, vil tilsvarende være det døgn i året, hvor solen når ''lavest'' op på himlen midt på dagen lokalt.
 
== Tidspunkt ==
Line 50 ⟶ 38:
||2020||20. juni kl. 23:44||21. december kl. 11:02
|}
 
==Et solhverv er en global hændelse==
Solhverv er en global hændelse, som sker på et nøjagtigt, globalt tidspunkt. Det er altså ikke en bestemt dag, som udgør solhvervet, men derimod et helt bestemt tidspunkt.
 
==Dagslængde==