Tirpitz (slagskib): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Linje 19:
 
==Konsekvenserne for krigen==
[[FileFil:Fleet Air Arm attack the battleship Tirpitz.jpg|thumb|''Tirpitz'' bombes fra et britisk fly 3. april 1944.]]
''Tirpitz'' fik aldrig vist sin slagkraft i kamp, men tilbragte det meste af sin tidtiden gemt i norske fjorde. Men skibets blotte eksistens fik alligevel stor indvirkning på de allieredes krigsførelse. Både i [[Nordishavet]] og Det Fjerne [[Østen]] blev konsekvenserne store.
 
Japanerne fik muligheden til at sænke to af briternes største og nyeste slagskibe, ''Repulse'' og ''Prince of Wales''. Disse blev sendt til [[Singapore]] da japanerne kom med i krigen i 1941, men måtte sejle uden flystøtte. Af briternes fem [[hangarskib]]e var kun det ene søklart, og det måtte holdes i hjemlige [[farvand]]e for at passe på ''Tirpitz''. Det resulterede i, at begge slagskibe blev sænket af japanske fly.
 
Konvoj PQ17 sommeren 1942 måtte ligeledes undgælde for de allieredes frygt for, at deres egen styrke på to slagskibe, et hangarskib og fire krydsere skulle komme i kamp med ''Tirpitz''. Styrken var ment som ekstra eskorte for en konvoj på 43 handelsskibe på vej til [[Arkhangelsk]].
Briterne fik besked om, at ''Tirpitz'' havde forladt gemmestedet i Altafjorden, medbringende en slagkrydser og to lommeslagskibene. De allieredes slagskibe og krydsere blev derfor trukket tilbage, med det resultat, at tyskerne fik sænket halvpartenhalvdelen af konvojen. Senere blev det ovenikøbet klart, at ''Tirpitz'' først forlod Altafjorden dagen efter, da det heleslaget var overovre. <ref>Odd Strand: "Årelang jakt på Tirpitz", ''Bergens Tidende'' 12. november 1984</ref>
 
En mindeplade for skibet er hængt op på Håkøy. <ref>http://www.bismarck-class.dk/tirpitz/miscellaneous/tirpitz_tromsoe_then_and_now/tirpitz_tromsoe_then_and_now.html</ref>