Kähler Keramik: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Fjerner filen Kählers_historie.jpg, som er blevet slettet fra Commons af Fastily med begrundelsen: No permission since 15 December 2014: If you are the copyright holder/author and/or have authorization to...
exit reklame, billeder
Linje 1:
[[File:Herman Kähler i sit værksted.jpg|thumb|Herman Kähler i sit værksted malet af [[Laurits Andersen Ring]] i 1890]]
{{reklame}}
[[File:Kählers bygning bag Banken i Næstved.jpg|thumb|''Kähler's bygninger i Næstved, malet af L. A. Ring]]''Kähler Keramik''' er en dansk [[keramik|keramisk]] virksomhed, oprindeligt fra [[Næstved]].
Kähler er en gammel keramikvirksomhed, som startede sin produktion i Næstved i 1839. Kähler blev i løbet af 1800- og 1900-tallet verdensberømt for sin keramik, vaser, figurer og moderne håndværksteknikker.
Kählers keramik startede med produktion af kakkelovne og køkkentøj, og fra 1880'erne begyndte firmaet at lave kunstkeramik.<ref name=autogeneret1>[http://www.kulturarv.dk/1001fortaellinger/da_DK/kaehlers-keramik Kählers keramik, Teaterudsmykning i keramik - 1001 fortællinger om Danmark<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
I 2008 overtager arkitekten Frantz Longhi rettighederne til keramikvirksomheden.  <gallery>
 
Store keramikere har gennem tiden arbejdet for Kähler, bl.a. [[Karl Hansen Reistrup]], [[Thorvald Bindesbøll]] og [[L.A. Ring]].
</gallery>
== Historie ==
Historien om Kähler tager sin begyndelse i 1839, hvor den holstenske pottemager Herman J. Kähler åbner et lille keramikværksted på Kindhestegade i Næstved. Produktionen består i starten primært af kakkelovne og almindelige ”hverdagsting” som syltekrukker, bageforme og mælkefade. Varerne blev solgt på markeder rundt omkring på Sjælland.
 
Historien om Kähler startede tilbage i [[1839]], da den holstenske pottemager Herman Kähler åbnede et lille keramisk værksted i Næstved. [[Herman Kähler|Sønnen af samme navn]] gjorde siden fabrikken berømt. Siden da er de håndværksmæssige erfaringer blevet viderebragt fra generation til generation.
Det er først, da sønnen Herman A. Kähler i 1872 overtager værkstedet, at Kähler bliver rigtig kendt. Værkstedet på Kählersbakken bliver hurtigt samlingssted for mange af datidens store personligheder og kunstnere som P.S. Krøyer, L.A. Ring, der i øvrigt gifter sig med Herman A. Kählers datter Sigrid, Karl Hansen Reistrup, Thorvald Bindesbøll og Svend Hammershøi. <gallery>
Denne fabrik lå på Kählers bakken i Næstved.
 
Kähler var blevet verdenskendt på deres smukke keramik.<ref name=autogeneret1 />
</gallery>
Kähler har f.eks. bidraget med udsmykninger til for eksempel Københavns Rådhus, Aarhus Teater og Landsarkivet i Viborg.<ref name=autogeneret1 />
=== Tidlig historie ===
Herman A. Kähler får sit gennembrud på verdensudstillingen i Paris i 1889, samme år og i samme anledning som Eiffeltårnet bliver rejst. Her vækker Kähler opsigt med en rød lustrevase – en vase glaseret med metallisk lustreglasur, som giver en kobberlignende effekt. 
 
=== TidligModerne historie ===
Kähler begejstrer så meget med vasen på verdensudstillingen, at flere museer rundt om i verden kappes om at udstille værker fra Kählers værksted. Kählers keramik udstilles og sælges nu fra Tokyo til New York. 
I 1975 sluttersluttede epoken som familieejet virksomhed og [[Næstved Kommune]] overtagerovertog fabrikken, ogsom senere køberkøbes af [[Holmegård Glasværk fabrikken Kähler]]. I 2008 erklæreserklæredes Kähler konkurs, og her køberher arkitektenkøberarkitekten Frantz Longhi rettighederne til Kähler, der i dag producerer vaser, lysestager, stel, møbler og mange andre keramiske produkter, som sælges i store dele af Norden.
 
=== Moderne historie ===
I 1975 slutter epoken som familieejet virksomhed og Næstved Kommune overtager fabrikken, og senere køber Holmegård Glasværk fabrikken Kähler. I 2008 erklæres Kähler konkurs, og her køber arkitekten Frantz Longhi rettighederne til Kähler, der i dag producerer vaser, lysestager, stel, møbler og mange andre keramiske produkter, som sælges i store dele af Norden.
 
I 2014 købte Kähler det gamle værksted på Kählersbakken tilbage og har planer om at istandsætte det og åbne det som kontor og museum.
=== Kunstnere og designere tilknyttet Kähler ===
 
Kählers hovedkontor har nu til huse på Ramsherred 3 i Næstved.
 
=== 175-års jubilæum ===
I 2014 kan Kähler fejre 175 års jubilæum. Jubilæet fejres blandt andet med en messingstribet Omaggio-vase, Jubilæumsvasen, som bliver produceret i et begrænset antal og lanceres i august 2014. Jubilæumsvasen bliver hurtigt en eftertragtet vase og udsolgt på ganske kort tid. Da det sidste parti vaser bliver sat til salg på Imerco.dk går siden ned, da over 16.000 personer forsøger at købe vasen på én gang. Vasen bliver siden et fænomen på de sociale medier og i de landsdækkende medier og bliver solgt til overpris på online brugtvareportaler og hos auktionshuse.  I november lanceres en mindre udgave af jubilæumsvasen, som sælges på rekordtid.
 
== Håndværk ==
Kähler har siden sin start i 1839 været kendt for gedigent håndværk. Det siges, at den gamle Kähler udførte ’sparketesten’ på alle sine potter for at være sikker på, at de kunne holde til lidt af hvert.  
 
I dag fokuserer Kähler stadig meget på håndværk og har bibeholdt mange af de traditioner, som blev udviklet på det gamle værksted. For eksempel er alle striber på de kendte Omaggio-vaser stadig håndmalede, vinduerne i Urbania-lyshusene er håndskåret og de farverige kopper fra Mano-stellet går igennem 12 håndprocesser, før de forlader værkstedet.
=== Kunstnere og designere tilknyttet Kähler ===
* [[H.A. Brendekilde]]
* [[L.A. Ring]]
Line 41 ⟶ 27:
* Ursula Munch-Petersen
 
== Eksterne kilder og henvisninger==
== Restauranter og butikker ==
Kähler har fire restauranter på landsplan. Tre i Aarhus og én i Tivoli i København.
 
=== Kähler Spisesalon ===
Kähler Spisesalon var den første af Kählers restauranter og åbnede i 2010. Spisesalonen ligger i M. P. Bruuns Gade midt i Aarhus. Restauranten er kendt for sin nyfortolkning af det klassiske smørrebrød med nordiske råvarer, og restauranten har flere gange vundet priser for sit smørrebrød – blandt andet prisen for Jyllands bedste smørrebrød.
 
=== Kähler Villa Dining ===
 
Kähler Villa Dining ligger i Risskov, lidt uden for Aarhus. Restauranten serverer nordisk gourmetmad og tilbyder en helaftensoplevelse, hvor man kan vælge mellem en fem retters menu med vin ad libitum eller en tre retters menu med tilkøb af drikkevarer. Restauranten er indrettet i en gammel patriciervilla med ikoniske designmøbler og frit kig til køkkenet.
=== Kähler i Tivoli ===
Kähler i Tivoli ligger i Tivoli i København. Restauranten åbnede i 2011 og kalder sig Danmarks hyggeligste designrestaurant, da lokalerne både er udsmykket med Kählers egen keramik og danske designklassikere af Finn Juhl, Poul Henningsen, Le Klint og Wegner. Restauranten fokuserer på det nordiske køkken og bruger økologiske råvarer i så stort et omfang som muligt.
 
=== Kähler Coffee and Food Station ===
Kählers kaffebar ligger i M.P. Bruuns Gade i Aarhus og er kendt for sit smørrebrød to-go, gode kaffe og frosne yoghurt. Kähler Coffee and Food Station er lige nu lukket for ombygning.
 
=== Kähler and friends - Kählers flagskibsbutik ===
Kählers flagskibsbutik ligger i M. P. Bruuns Gade nr. 41 midt i Aarhus. Butikken er indrettet i gamle, historiske lokaler, og både Kählers nye og gamle keramik er udstillet i butikken. Butikken har i december 2014 også en pop-up-shop på den anden side af gaden.  
 
== Noter ==
{{reflist}}
*[http://www.kahlerdesign.com/history Kählers historie] på virksomhedens websted
== '''Litteratur''' ==
* Jens Thirslund: Kähler-Keramik gennem hundrede Aar. København 1939.
 
* Ane Maria & Annimi Holst Schmidt: Kähler & Keramikken. København 2001.
== Litteratur ==
* Jens Thirslund: Kähler-Keramik gennem hundrede Aar. København 1939.
 
* Ane Maria & Annimi Holst Schmidt: Kähler & Keramikken. København 2001.
 
* Peder Rasmussen: Kählers Værk. København 2002.
 
* Gunnar Jakobsen: Dansk Keramisk Bibliografi. København 2014. [For yderligere litteraturhenvisninger].{{DK-firmastub}}
 
{{DEFAULTSORT:Kæhler Keramik}}