Tom Kristensen (forfatter): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Jesperfun, fjerner ændringer fra 130.227.17.232 (diskussion | bidrag)
Linje 21:
==Liv==
Tom Kristensen er født i London og voksede op i det indre [[København]]. Hans barndom skildres i den selvbiografiske roman ''[[En Anden]]'' [[1923]] og i erindringsbogen ''[[Aabenhjertige Fortielser]]'' [[1966]]. Han boede på [[Thurø]] fra [[1946]] til sin død. Mest kendt er han for romanerne ''[[Hærværk (bog)|Hærværk]]'' ([[1930]]) og ''[[Livets arabesk]]'' ([[1921]]) og for digtsamlingen ''[[Fribytterdrømme]]'' ([[1920]]). "Hærværk" blev modtaget som en nøgleroman – eller som han selv udtrykte det, "som et helt nøgleknippe". Det var ved et besøg hos [[Harald Bergstedt]] han blev rådet til at skrive en roman om sit drankerliv i København. I årene 1920 til 1930 udsendte han fire digtsamlinger og tre romaner, der alle er meget tidstypiske både hvad angår ideologi og litterær teknik. Han skrev med baggrund i 1. verdenskrigs oplevelse af værditab. Alt hvad man før troede på, viser sig at være falskt – den gamle virkelighed er brudt sammen og i stedet hersker nu kaos. Tom Kristensen blev således eksponent for det det, man senere har kaldt ”den tabte generation” eller ”årgangen der måtte snuble i starten”.
Denne oplevelse af værdisammenbrud fører til et politisk engagement og en særlig interesse for det moderne sammensatte sjæleliv inspireret af Sigmund Freuds psykoanalyse. Han blev også kørt over af en lastbil.
 
Tom Kristensen var i [[1922]] på en studierejse i [[Asien]], der bl.a. bragte ham til [[Kina]] og [[Japan]]. Dele af de digte, der omhandler kinarejsen, er omsat til musik af bluesmusikeren [[Peter Thorup]] i albumet ''Rejsen til Kina'' fra [[1978]] (senere genudgivet på CD).