Gavrilo Princip: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Der stod at han fik tuberkulose mens han var i fængsel, hvilket ikke passer. Så det ændrede jeg
Fra "sort hånd" til "Den Sorte Hånd"
Linje 15:
 
Princip blev født i [[Obljaj]], [[Bosansko Grahovo]], nu i [[Bosnien-Hercegovina]], og blev som gymnasieelev medlem af den serbisk-bosniske gruppe [[Ungt Bosnien]] (''Mlada Bosna''), som arbejdede på at få Bosnien forenet med Serbien.
Han flyttede til Beograd i Serbien i 1912, hvorefter han og to andre blev trænet af den terroristiske organisation "sortDen håndSorte Hånd". Princip var én af deltagerne i et [[attentat]] som Sort Hånd havde planlagt mod Franz Ferdinand i Sarajevo den 28. juni 1914. Baggrunden for attentatet var, at Østrig-Ungarn havde annekteret Bosnien-Hercegovina i 1908. De tre unge mænd blev berordret til at begå selvmord efter attentatet, så det ikke kunne spores tilbage til organisationen. Attentatet mislykkedes i første omgang. [[Nedeljko Cabrinovic|Nedeljko Čabrinović]] kastede en bombe mod Franz Ferdinands bil, men ramte ikke sit mål, og fem andre medlemmer af gruppen angreb ikke som planlagt. Princip besluttede efter det mislykkede attentat at købe frokost.
 
I mellemtiden havde Franz Ferdinand besluttet at hilse på de officerer, der var blevet såret af bomben. På vej til hospitalet kørte Franz Ferdinands chauffør forkert, og kørte ind i en gyde hvor Princip stod og spiste sin frokost. Gavrilo kunne ikke tro sit held og han trak straks sin pistol og skød hertuginde Sophie i maven og derefter Franz Ferdinand i nakken. Franz Ferdinand og hertuginde Sophie blev kørt til [[guvernør]]ens residens, hvor de døde af deres sår.