Ruslands republikker: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Tuva->Tyva
Linje 33:
Republikker adskiller sig fra andre [[Ruslands føderale enheder|føderale enheder]] ved at de har ret til selv at udforme deres egen [[forfatning]] og vælge et eller flere [[officielt sprog|officielle sprog]] (afsnit 68 i den [[Ruslands forfatning|russisk forfatning]]). Andre føderale enheder, som [[oblast]]er og [[kraj]]er, har ikke denne ret. Lederen af republikken har titel af præsident.
 
Republikkernes grad af selvstændighed varierer, men generelt set er der udstrakte rammer. Republikpræsidenten er i sig selv en magtfuld position og republikkernes parlamenter har ofte vedtaget love i modstrid med føderationsføderationens egensamlede forfatning. Denne selvstændighed er dog blevet noget beskåret af [[Putin]], der som præsident for hele den russiske føderation siden [[2000]] har arbejdet på at styrke centralmagten.
 
Dette er bl.a. gjort ved dannelsen af de syv [[Føderationsdistrikt|føderale distrikter]], som et lag over republikker og de andre føderale regioner. Føderationsdistrikternes ledere er direkte udpegede af den føderale præsident og deres kontrol har medført større respekt for [[retsvæsnetretsvæsenet]] og den føderale forfatning. Derudover er republikkernes lovgrundlag blevet udbygget og republikpræsidentens udøvende magt er svækket. Republikkernes ledere skal nu nomineres af føderationens præsident, nominationsnominationer skal dog acceptersaccepteres af republikkens eget parlament.
 
Der er en form for løsrivelsesbevægelse i de fleste republikker. Men disse er almindeligvis ganske svage. Sammenbruddet af [[Sovjetunionen]] har dog medført en del mere støtte bag løsrivelse iblandt [[tatarer]], [[basjkirer]], [[jakuter]] samt [[tjetjenere]] – hvilket i det sidste tilfælde resulterede i de to [[Tjetjenienskrigene|Tjetjenienskrige]]. Kravet om løsrivelse er yderligere komplekst på grund af andre store etniske grupper i republikkerne. Således blev næsten alle ikke-tjetjenerne [[Etnisk udrensning|fordrevet]] før og under Tjetjenienskrigene.