Air Control Wing: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m fix tag br
sletter fyldord i indledning m.v.
Linje 48:
|identifikationssymbol_4_label =
}}
'''Air Control Wing''', ACW, er en af [[Flyvevåbnet]]s underenheder. ACW harer ansvarlig for militær overvågning af al flytrafik, i danskcivil og tilstødende luftrum som specialemilitær, ogi de militære operatører holder vågent øje med denne lufttrafikdansk og har kontrollen med dansketilstødende [[jagerflyluftrum]] døgnet rundt på alle årets dage. Dette sker fra kontrolcentret, der befinder sig på [[Flyvestation Karup]].
 
Tre [[radarhoved]]er med store og langtrækkende [[radar]]er leverer data til kontrolcentret. Radarhovederne er placeret i [[Skagen]], [[Skrydstrup]] (Sønderjylland) og [[Bornholm]]. Flere mindre radarer er med til at danne det komplette radarbillede.
 
ACW har tillige et mobilt kontrolcenter, som med et højt beredskab kan indsættes, hvor politikere og Forsvarets ledelse ønsker det. Denne enhed kan løse de samme opgaver som kontrolcentret på [[Flyvestation Karup]]. Enheden opererer fra mobile containere, og er udrustet med en langtrækkende radar af typen TPS-77 (produceret af [[Lockheed Martin]]), samt et antal kortrækkende radarer.
 
Fra 2005 til 2009 har ACW og forgængeren ''Kontrol og varslingstjenesten'' haft dele af enheden – en kortrækkende radar og teknisk personale – udsendt til den [[Afghanistan|afghanske]] hovedstad [[Kabul]], hvor de har medvirket til at højne flyvesikkerheden ved at levere data til kontroltårnet i Kabuls internationale lufthavn. Disse data har givet flyvelederne uvurderlige informationer om flytrafikken i området.
 
I [[Kastrup Lufthavn]] har ACW [[flyveleder]]e og flyvelederassistenter, der sammen med den civile luftrumskontrol afvikler både den militære og civile flytrafik.