Dampmaskine: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mindre fejl
mindre fejl
Linje 11:
Selvom der er mange, der tror, det var [[James Watt]], som stod bag opfindelsen af dampmaskinen, så er det ikke helt sandt. Der har været mange fysikere og matematikere, der eksperimenterede med det, bl.a. franskmanden [[Denis Papin]], hvis eksperiment blev brugt til at konstruere en maskine, der kunne bevæge sig. Men det slutter ikke her, den ældste optegnelse af forsøg med damp stammer fra [[2. århundrede f.Kr.]] Forsøget blev udført i [[Alexandria]], som i dag ligger i [[Egypten]], og manden, som stod bag forsøget, var Heron.
 
[[Heron]], som var en græsk matematiker, havde lavet en kugle, der roterede. Kuglens drivkraft kom fra damp, idet den var fastgjort i to rør, som skulle virke som [[dampturbine]]r. Princippet bag den var enkelt. Den opstigende vanddamp, der fyldte den hule kugle op, fik den til at dreje rundt.
 
I princippet havde han lavet en fuldt færdig dampturbine. Grunden til, at den ikke fik nogen praktisk anvendelse, var den, at man ikke vidste, hvad den skulle bruges til plus den ret uøkonomiske dampturbine.
 
== Dampmaskinens udvikling ==