Det dansk-norske alfabet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
+ ISO 8859-15 og UTF-8
+ Forskel på dansk og norsk tastaturlayout
Linje 26:
== Om bolleået ==
Bogstavet ''Å'' havde været anvendt i svensk siden 1700-tallet. Det kom i brug i det norske alfabet fra [[1917]] som erstatning for ''Aa'', og i dansk fra [[1948]]. Først blev Å placeret først i det danske alfabet ligesom det tidligere Aa, men i [[1955]] blev det flyttet til placeringen sidst i alfabetet som på norsk. ''Aa'' anvendes stadig i en del stednavne, personnavne og slægtsnavne og bliver desuden anvendt, hvis man ikke har adgang til ''Å'', f.eks. på et engelsk [[tastatur]]. ''Aa'' bliver i dag alfabetiseret som ''Å'', men før bolleået blev indført, blev ''aa'' alfabetiseret som to a-er.
 
== Tastaturlayout ==
Selvom alfabetet er ens, så er tastaturlayoutet lidt forskelligt. Som det også kan ses af billedet af et udsnit af et nordisk tastatur, hvor tasterne Ö, Ä, Ø og Æ har forskellige farver for de fire sprog med hvid for svensk og finsk, rød for norsk og grøn for dansk. Så der er altså byttet om på Æ og Ø på danske og norske tastaturer.
 
De fire tegn accent aigu '''´''', halv '''½''', pipe '''|''' og backslash '''\''' er også placeret forskelligt på et dansk og norsk tastatur.
 
==Eksterne henvisninger==