Frederik 5. af Pfalz: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Amkaa (diskussion | bidrag)
m Kategori
m Bot: fix datolink
Linje 8:
Frederik blev født på jagtslottet Deinschwang nær [[Amberg]], og efterfulgte sin far som kurfyrste af Pfalz i det [[Tysk-romerske rige]] i 1610. I 1619 gjorde [[protestant]]erne i [[Bøhmen]] oprør mod den [[katolsk]]e Tysk-romerske kejser [[Ferdinand II, Tysk-romersk kejser|Ferdinand II]] og tilbød Frederik kronen. Han blev valgt, fordi han var et betydningsfuldt medlem af [[Den Protestantiske Union]], en sammenslutning hans far havde grundlagt for at beskytte [[protestant]]erne i kejserriget.
 
Frederik sagde ja til tronen, og det er ofte blevet nævnt som den begivenhed, der udløste [[Trediveårskrigen]]. Men hans allierede i Den protestantiske Union var ikke parate til at støtte ham militært, og underskrev i stedet [[Traktaten i Ulm (1620)]]. Hans korte regeringstid som [[konge af Bøhmen]] sluttede med hans nederlag i [[Slaget ved Det Hvide Bjerg]], den [[8. november]], [[1620]] – et år og fire dage efter hans kroning. Efter slaget invaderede de kejserlige styrker Pfalz og han måtte flygte til [[Holland]] i 1622. Kejseren udstedte en befaling, der fratog ham kurfyrstendømmet i 1623. Han levede resten af sit liv i eksil med sin kone og børn, mest i [[Haag]], og døde i [[Mainz]] in 1632.
 
Hans ældste overlevende søn [[Karl I Ludwig, Kurfyrste af Pfalz]], bragte slægten tilbage til magten i 1648, da krigen sluttede.