Punk-rock: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved Knud Winckelmann, fjerner ændringer fra 188.178.188.181 (diskussion | bidrag)
Linje 15:
Punken havde rødder i 1960'ernes energiske 'british invasion' som [[The Who]] og [[Kinks]], den vilde '[[garagerock]]' som [[The Sonics]] og [[The Modern Lovers]], den eksperimenterende 'art rock' som [[Velvet Underground]] – alle bands kendt under ét som '[[protopunk]]' – samt de flabede [[glamrock]]ere som [[David Bowie]] og [[Iggy Pop]].
 
Punken var i opposition til 1970'ernes prætentiøse mainstream rock ved at sillespille hurtig og støjende rock, typisk med korte, minimalistiske sange og politiske, anarkistiske tekster. Punken omfavnede en 'gør det selv'-etik, hvor det var mindre vigtigt at spille teknisk godt, men derimod vigtigere at "komme ud over scenekanten". Mange bands producerede, indspillede og distribuerede også deres plader selv.
 
I slutningen af 1976 var bands som [[The Ramones]] i [[New York City|New York]], samt [[Sex Pistols]] og [[The Clash]] i [[London]] anerkendt som en ny musikalsk bevægelse. I det efterfølgende år spredte genren sig jorden rundt, og i England blev punken et betydeligt – om end kortvarigt – kulturelt fænomen. Ofte var punken grundsat i lokale miljøer, der havde tendens til at forkaste det mainstream, og punken udviklede sig derfor efterfølgende til en [[subkultur]]. Her blev punken synonym med ungdomsoprør, provokerende tøjstil og anti-[[autoritær]]e ideologier.