Antropocentrisme: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Bot: Datomærk skabeloner
Supplement med litt. henvisninger
Linje 1:
'''Antropocentrisme''', af græsk: ἄνθρωπος (ánthrōpos) menneske og κέντρον (kéntron), centrum, formidler den opfattelse, at menneskeheden er eller bør være den centrale faktor på [[Jorden#Kulturelle_og_religiøse_synspunkter_om_Jorden|Jorden]]. Sagt med andre ord: [[Mennesket]] ses som en helt speciel og enestående forekomst i [[naturen]]s verden.<ref>[http://jhoffmeyer.dk/One/artikler/det-kommer-fra-kroppen.pdf Jesper Hoffmeyer: Det kommer fra kroppen, Klumme i Weekendavisen 21. august 2009]</ref>
{{substub|dato=2008}}
Alternative [[natursyn]] anser [[Gud]]/det guddommelige som det centrale, eller - i overensstemmelse med [[Evolution_(biologi)|Darwins evolutionsteori]] - forstår [[menneskets udvikling|mennesket]] som én blandt mange andre [[art]]er.
'''Antropocentrisme''' er troen at [[menneske]]t bør opfattes som værende centrum i [[univers]]et. Dette er modsætningen til [[deocentrisme]]n, som har [[gud]]/det guddomelige i centrum, og biocentrismen, som har naturen og Jorden i centrum.
 
Antropocentrisme diskuteres i [[humanvidenskab]]erne <ref>[http://jhoffmeyer.dk/One/artikler/det-kommer-fra-kroppen.pdf Jesper Hoffmeyer: Det kommer fra kroppen, Klumme i Weekendavisen 21. august 2009]</ref><ref>Theresa S. S. Schilhab: Det spejlede menneske - Om værdier og antropocentrisme i spejlundersøgelsen af bevidsthed, Den jyske historiker, Nr. 112 (2006)</ref>, men også indenfor [[naturvidenskab]]erne, specielt [[geologi]]. [[Den industrielle revolution]], [[klimaforandring]] og evt. brug af [[kernevåben]] har fået geologer til at foreslå [[Antropocæn]] som den [[epoke]], hvor menneskers påvirkning af [[miljø]]et er en faktor på lige fod med [[vulkaner]], [[meteornedslag]] og forskydning af [[tektoniske plader]].
 
== Kilder ==
{{Reflist}}
 
[[Kategori:Geologi]]
[[Kategori:Antropologi]]