Einar Packness: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Billede tilføjet. Kildeafsnit ifølge Stilmanual. Note om Mudéjar tilføjet. Weilbach-dublet fjernet. Blå Bog overflødig, når vi har Weilbach, og i dårlig online kvalitet. Linkfix.
småret
Linje 1:
[[Fil:Svinkløv Badehotel.JPG|thumb|Svinkløv Badehotel, Danmarks længste træhus, tegnet af Packness. (Juli 2009).]]
[[Fil:HavbroStationVejside.JPG|thumb|Havbro Station]]
'''Einar Packness''', undertiden '''Ejnar Packness''', (født [[9. januar]] [[1879]] i [[Næstved]], død [[6. juni]] [[1952]] i [[Aalborg]]) var en dansk [[arkitekt]] og [[kongelig bygningsinspektør]].
 
Packness var født i [[Næstved]] og blev udlært som murer i perioden [[1895]]-[[1898|98]]. Han fortsatte på Teknisk skole i [[1900]] og kom på [[Kunstakademiet]]s arkitektskole og dekorationsskole samme år, hvilket han afsluttede i [[1908]]. Senere blev han medarbejder hos [[Hack Kampmann]] og [[Anton Rosen]]. Han havde egen tegnestue i Aalborg fra [[1910]]. Han var kongelig bygningsinspektør [[1931]]-[[1952|52]], og han blev i [[1933]] tildelt [[Eckersberg Medaljen]]. Han var [[Ridder af Dannebrog]].
 
Ejnar Packness' oplæring som murer, hans tur på valsen og medarbejderskab under [[Anton Rosen]] på [[Landsudstillingen i Århus]] blev udgangspunkt for hans holdning til sine opgaver, der afspejler selvopfattelsen "Bygmester" snarere end "Akademisk Arkitekt". Hertil kom beundringen for [[Mudéjar]]arkitektur<ref>[http://www.denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Billedkunst/Islamisk,_persisk_og_tyrkisk_billedkunst/mud%C3%A9jarstil Den Store Danske: mudéjarstil]</ref>, som han erhvervede under langvarige ophold i [[Spanien]], og som kom til udtryk i den kommunale administrationsbygning og i forsikringsselskabet "Fremtiden". Packness fik sit selvstændige virke i [[Aalborg]] efter at have været tilsynsførende for [[Hother Paludan]] på amtssygehuset i [[Aalborg]]. Ud over at løse store, offentlige opgaver tegnede Packness flere villaer inklusive møbler, som det var skik og brug. Packness forblev i alle sine arbejder tro imod sine oprindelige inspirationskilder, den danske barok; [[Villa Staun]] og sagfører Cordes villa på Hasserisvej 132 og 151 er gode eksempler. Hasserisvej 168 er et smukt og velproportioneret Bedre Byggeskik-arbejde. Packness' meget selvstændige anvendelse af sine spanske indtryk ses i [[Sankt Markus Kirke (Aalborg Kommune)|Sankt Markus Kirke]] og i den raffinerede hovedfløj på det fredede Fleskum Herreds Ting- og Arresthus i [[Aalborg]]. Packness tegnede flere markante gravsten og restaurerede et stort antal kirker, hvor istandsættelserne var en lempelig reaktion over for forrige århundredes fornyelsesfilosofi. Han tegnede desuden [[Svinkløv Badehotel]], [[Hasseris Kirke]] og [[jernbanestation]]erne i [[Havbro]], [[Farsø]], [[Fandrup]], [[Ullits]] og [[Hvalpsund]] på [[Aalborg-Hvalpsund Jernbane|Aars-Hvalpsundbanen]]<ref>[http://www.baner-omkring-aalborg.dk/?Arkitekterne_bag_stationerne Nordjyllands jernbaner – Arkitekterne bag stationerne]</ref>.
 
Han er begravet på [[Almen Kirkegård]] i [[Aalborg]].