Avraham Stern: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
+2 kat oa ret
småret
Linje 1:
[[Fil: Avraham Stern.jpg|thumb|Avraham Stern]]
 
'''Avraham Stern''' (født [[23. december]] [[1907]] [[Suwałki]] i [[Russiske Kejserrige]] (nu [[Polen]]), død [[12. februar]] [[1942]] i [[Palæstina]]) var en militant [[zionisme|zionist]], der dannede terrorgruppen [[Lehi]], (også kendt som ''"Stern-gruppen)"'', i [[1940]].
 
Han voksede op i [[Suwałki]] og emigrerede i 1925 til [[Palæstina]], hvor han blev elev ved det hebraiske gymnasium i [[Jerusalem]] og senere student ved [[Det hebraiske universitet i Jerusalem]]. Stern specialiserede sig i klassiske sprog og litteratur (græsk og latin).
 
Stern dannede den militante terrorgruppe [[Lehi]], også kaldet ''"Stern-gruppen"'' i 1940 ved at splitte [[Irgun]]. Stern afviste alle forhandlinger med briterne og hævdede, at væbnet kamp mod briterne var den eneste mulige vej til at etablere en jødisk stat. Med sig i gruppen havde han også senere statsminister i Israel [[Yitzhak Shamir]]. I [[1941]] prøvede Stern at opnå en aftale med de tyske myndigheder i [[Nazi-Tyskland]]. Aftalen skulle gå ud på, at gruppen skulle kæmpe på [[Nationalsocialisme|nationalsocialsternes]] side mod, at de skulle hjælpe jødiske flygtninge til Palæstina. Aftalen blev imidlertid ikke indgået, da tyskerne ikke reagerede på henvendelsen.<ref name="Dagbladet magasinet">http://www.dagbladet.no/2009/01/13/magasinet/terrorisme/historie/israel/4296519/</ref>
 
Sterns gruppe deltog i flere terrorangreb i Palæstina, blandt dem [[Deir Yassin|Deir Yassin-massakren]], drabet på [[Lord Moyne]]<ref name="Dagbladet magasinet" /> og muligvis også drabet på [[Folke Bernadotte]], selv om dette aldrig er blevet bekræftet.