Wikipedia:Skriv Wikipedia fra et neutralt synspunkt: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
rettet "konkurrende" til "konkurrerende", rettet en kommafejl
Linje 28:
=== Hvorfor skal Wikipedia være upartisk? ===
 
Wikipedia er en generel encyklopædi, hvilket betyder, at den repræsenterer den menneskelige viden på et vist, generelt niveau. Men vi, menneskene, er uenige om specifikke ting; til alle emner med konkurrendekonkurrerende synsvinkler repræsenterer hver synsvinkel en teori om, hvad sandheden er, og så vidt denne synsvinkel er i modstrid med andre synsvinkler, mener dens tilhængere, at de andre synsvinkler er ''forkerte'' og derfor ikke ''viden''. Hvor der er uenighed om, hvad der er sandt, er der uenighed om, hvad der udgør viden. Wikipedia fungerer, fordi det er et samarbejde, men mens vi samarbejder, hvordan løser vi så problemet med endeløse "redigeringskrige", hvor en person fremhæver et bestemt syn på et emne, mens den næste ændrer teksten til at fremhæve det modsatte syn på samme emne?
 
En løsning, som vi kan acceptere, for at kunne arbejde på Wikipedia, er at "menneskelig viden" indbefatter ''alle forskellige'' væsentlige teorier om alle forskellige emner. Vi er forpligtede til at leve op til formålet med at repræsentere menneskelig viden i ''den'' betydning. Noget a la dette er sikkert en veletableret betydning af ordet "viden"; i denne betydning ændrer hvad man "véd" sig konstant, som tiden går, og når vi anvender ordet "viden" i den betydning, bruger vi ofte såkaldte ironiske citationstegn. I middelalderen "vidste" vi, at dæmoner forårsagede sygdomme. Nu "véd" vi noget andet.
 
Resumeret er menneskelig viden (i denne betydning) på en partisk måde: Vi opremser en række teorier om et emne, og påstår dernæst, at sandheden om dette emne er dette-eller-hint. Men igen skal man huske på, at Wikipedia er et internationalt samarbejdsprojekt. Måske vil vi, efterhånden som vi vokser, finde frem til næsten enhver synsvinkel på ethvert emne blandt vore forfattere og læsere. For at undgå endeløse redigeringskrige, kan vi blive enige om retfærdigt at præsentere hver af disse synsvinkler og ikke slå fast, at et bestemt synspunkt er det rigtige. Det er, hvad der gør en artikel til "upartisk" eller "neutral" i den betydning, vi præsenterer her. Når man skriver fra en neutral synsvinkel, præsenterer man kontroversielle synspunkter uden at fastslå dem; for at gøre ''dét'', er det generelt tilstrækkeligt at præsentere konkurrendekonkurrerende synsvinkler på en måde, som er mere eller mindre acceptabel for tilhængerne, og som også ''tilskriver'' synspunkterne deres tilhængere.
 
En opsummering af de primære årsager til disse retningslinjer: Wikipedia er en encyklopædi, en opsamling af menneskelig viden. Men da Wikipedia skrives i fællesskab og er en international ressource, kan vi givet ikke forvente, at alle bidragsydere vil være enige i alle tilfælde eller sågar i mange tilfælde, om hvad der udgør viden i den egentlige betydning. Derfor kan vi antage den løsere betydning af "menneskelig viden", ifølge hvilken en bred vifte af modstridende teorier udgør, hvad vi kalder "viden". Vi bør, både individuelt og i fællesskab, forsøge at præsentere disse modstridende synsvinkler på retfærdig vis uden at være fortalere for nogen af dem.