Stillehavskrigen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m link til plakette
m Linkrettelse; fjerner nogle gentagne links
Linje 386:
 
[[Fil:Japanese officers in the Aleutians.jpg|thumb|left|upright|Japanske officerer på Aleuterne]]
Samtidig indledte japanerne invasionen af aleuterne på [[Attu (Alaska)|Attu]] og [[Kiska Island|Kiska]]. Det heraf følgende [[Slaget om Aleuterne|slag om Aleuterne]] sluttede først den [[15. august]] [[1943]].
 
Til forstærkning af Stillehavsflåden overførte amerikanerne den [[10. juni]] et hangarskib, et eskortehangarskib, et slagskib, et svær krydser og 10 destroyere fra Atlanterhavet til Stillehavet. Fem dage senere indførtes en ny organisation af Stillehavsflåden med Task Forces.
Linje 465:
To dage senere beskød amerikanske destroyere den japanske flyveplads [[Munda Point]], dog uden større resultat. Med henblik på at angribe en anden flyveplads på [[Kolombangara]], [[Vila-flyvepladsen]], sejlede en amerikansk eskadre med tre krydsere og 10 destroyere ind i [[Kula bugten]]. Der stødte de på to japanske destroyere, som blev sænket efter en kort kamp. På den besatte ø Nauru forsøgte japanerne at fortsætte eksporten af de derværende fosfater, men blev forhindret heri af bombardementer fra amerikanske fly. Et særligt voldsomt angreb kom den [[25. marts]]. Efterfølgende deporterede japanerne 1.200 nauruer til arbejdslejre på [[Chuuk|Truk]].
 
Den [[26. marts]] kom det til [[søslaget ved Komandorski-øerne]], da en japansk konvoj på vej til [[Attu]] i [[Aleuterne]] blev angrebet af en amerikansk eskadre bestående af en svær og en let krydser samt fire destroyere. Den japanske eskadre, som beskyttede konvojen, bestod af to svære og to lette krydsere samt fire destroyere, og var således amerikanerne overlegne, men trak sig efter omkring 3½ times kamp tilbage.
 
I begyndelsen af april skete der en massiv japansk forøgelse af baserne [[Rabaul]] og [[Buka]].
Linje 1.058:
=== Fælles mindesmærker ===
==== Japansk-amerikansk mindesmærke på Attu ====
Den [[1. juli]] [[1987]] indviede Japan og USA et fælles mindesmærke på øen [[Attu]] i [[Aleuterne]]. Det 5,5 m høje stålmonument står på en bjergtop knap 10 km fra den amerikanske kystbevogtningsstation. Lige ved siden af ligger en mindesten, som i [[1978]] blev opstillet af en japansk privatperson.
 
== Kilder ==