Logik: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Givet en bedre oversigt og forklaring af distinktionen mellem formel og informel logik som før var direkte forkert.
Linje 2:
'''Logik''' (fra [[Græsk (sprog)|græsk]] λόγος, ''[[logos]]'' = [[sprog]], [[ord]], [[system]], [[samling]]) er en [[filosofi]]sk disciplin, der undersøger formelle [[Argumentation|argumenters]] "gyldighed" – om de er logisk konsistente i forhold til de [[aksiom]]er eller regler, argumentet hviler på.
 
Logik kan inddeles i formel (Gyldighed) og informel (Holdbarhed) logik. Formel

I formel logik tester man gyldigheden, som har med argumenters struktur og form at gøre. I Informel logik tester holdbarheden, som har med argumentets indhold og semantik at gøre. I formel logik kan argumentet være gyldigt men ikke holdbart. Tag f.eks. følgende argument:
 
Præmis 1: "Hvis du en kat er du grøn".
 
Præmis 2: "Jeg er en kat"
 
Konklusion 3: "Jeg er grøn."
 
Argumentet er gyldigt, da konklusionen følger af præmisserne. Vi kan formalisere argumentet således:
 
P1: Hvis A så B
 
P2: A
Konklusion: Derfor B
 
KonklusionK: Derfor B
Dette argument er gyldigt, dvs. at konklusionen følger af præmisserne. Men det er ikke holdbart. Da udsagnet !hvis du en kat er du grøn" ikke er plausibelt og kan afvises ved simpel obersavation.
 
Dette argument er gyldigt, dvs. at konklusionen følger af præmisserne. Men det er ikke holdbart. Da udsagnet: !"hvis du en kat er du grøn" ikke er plausibelt og kan afvises ved simpel obersavationobservation.
 
Om et argument er "holdbart", dvs. hvad man eventuelt kunne udlede fra dets struktur, er i 'formel logisk' sammenhæng ikke relevant. Det er et "filosofisk logisk" interesseområde. Deraf skelnen mellem formel og filosofisk logik. (Et eksempel kunne være, om en sætning kan være andet end KUN sand og falsk, som det hævdes i klassisk logik, men også have andre sandhedsværdier.