Centre spatial guyanais: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Ændret efter flytningen.
Rettet stavefejl
Tags: Mobilredigering Redigering via mobilapp
Linje 1:
[[Fil:Ariane 5 launch pad.jpg|thumb|300px|Ariane 5's rampe ELA-3 i baggrunden. Raketten fragtes til rampen på skinner. De fire gittertårne er lynafledere mod det tropiske tordenvejr]]
'''Centre spatial guyanais''' {{Fr sprog}} (CSG) er en fransk (europæisk) [[rumhavn]] i [[Fransk Guyana]] i Sydamerika. CSG ligger i [[Commune|kommunen]] Kourou. Kourou er osseogså navnet på en by, og et [[canton (Frankrig)|canton]], som dækker samme areal som kommunen. CSG ligger på 5° 14’ og udenfor orkanzonen. Da Jorden roterer med 1.667 km/t på CSGs breddegrad<ref>Helle og Henrik Stub: "''Rejsen ud i Rummet: de første 50 år''", kapitel "Europa bliver en rummagt", 2007, Gyldendals Forlag, ISBN 978-87-02-03974-0</ref>, får raketter ved en østvendt opsendelse et farttilskud på 463 m/s. I 1964 blev CSG etableret som kompensation for Frankrigs tabte raketbase ''Hammaguir'' i den [[Algeriet|algeriske]] ørken. Den franske rumfartsstyrelse CNES (''Centre National d’Etudes Spatiales'') havde undersøgt 14 mulige steder blandt [[DOM-TOM]] (den franske pendant til [[Commonwealth]]) og Kourou havde flest fordele. Der var højst 50.000 indbyggere så sandsynligheden for løsrivelse var minimal, raketter kunne opsendes i kompasretningen 1,5° til 100,5° og adgangsvejene var gode. Kouroufloden tillader pramme at sejle rakettrin fra Cayennehavnen ind i junglen til raketbasen<ref>Gatland, K.: ''Space Technology'', 1984, Salamander Books Ltd., ISBN 0-86101-075-2</ref>.
 
Første opsendelse fra CSG var en suborbital ''Veronique''-raket i april 1968 fra ALFS-1 (''Aire de Lancement Fusee-Sondes''). Fra d. 10. marts 1970 til d. 26. september 1975 opsendte ''Diamant''B-raketten syv småsatellitter fra ''Aire de Lancement Diamant''-rampen. Den europæiske raketorganisation [[ELDO]] valgte [[Woomera]] i Australien til raketbase for den mislykkede Europa-raket. Efter 355 raketopsendelser blev CSG lagt i mølpose i september 1975 og raketramperne fik lov til at forfalde. I 1977 blev CSG aktuel igen efter at ESA besluttede at deres fremtidige [[Ariane (raket)|Arianeraket]] skulle opsendes fra CSG. Raketrampen ELA-1 (''l'Ensemble de Lancement Ariane'') blev bygget til Arianeraketten 18 km fra den nærmeste bebyggelse. Den har flammegrave til at aflede udstødningen fra rampen under starten. Der er også et servicetårn til automatisk optankning af raketten og en mobil rakethangar. Hangaren omgiver raketten indtil optankningen og kører på skinner 70 m væk. Hangaren har airconditionanlæg og et øvre støvfrit rum til satellitklargøring. I 1986 blev ELA-2 taget i brug til supplement af ELA-1 og i 1996 blev [[Ariane 5]]’s ELA-3 operativ.