Islamofobi: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
KryhlMJ (diskussion | bidrag)
Fjernet tidligere forfatters subjektive tolkning, samt stærkt subjektivt ordvalg.
Linje 1:
'''Islamofobi''' er en kontroversiel [[neologisme]], der refererer til en frygt for – eller angiveligt had til religionen [[islam]] eller muslimer som en [[Umma|religiøs gruppe]].
 
En karakterisering af 'islamofobiske opfattelser' af dem, som bruger begrebet, går især på at islamofobiske opfattelser har det tilfælles, at de bygger på en mere eller mindre skarp opdeling imellem "os og dem", hvor muslimer og islam ses som fundamentalt adskilt fra [[vesten|vesterlandsk]] [[kultur]] og [[religion]]. I dette skal der ofte også indgå en opfattelse og skildring af muslimer som ét [[homogenitet|homogent]] kollektiv, og de muslimske lande som én stor politisk enhed. Således kan betegnelsen islamofobi bruges som en anklage om, at "islamofoben" har et unuanceret og generaliserende billede af islam og muslimer.
Linje 10:
 
Professor Peter Nannestad, Århus Universitet, konkluderede i 2012 at ''"Islamofobi er i empirisk forstand et dybt problematisk begreb. Indtil videre er det ikke lykkedes at nå frem til en tilfredsstillende definition af begrebet, som kan leve op til gængse krav til definitioner ... Den empiriske uskarphed inviterer til at instrumentalisere begrebet politisk og oplade det ideologisk. At det sker i rigt mål, kan der næppe herske tvivl om."''<ref>Peter Nannestad i ''10 Bud - på kultur, identitet og værdier i Danmark'', CIR 2012. s.110-111</ref>
 
En kritisk holdning til islamisme og islam som religion kan derfor ikke ses som et udtryk for islamofobi, da en sådan kritik kan være udtrykt for f.eks. religionskritik, kritik af islamistisk terror eller islamisk fundamentalisme.
 
== Henvisninger ==