Radiokanal: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m linkændr
indlejret afsnit fra Telekommunikation#Kanaler
Linje 1:
En '''radiokanal''' er normalt et mindre [[frekvens]]interval, som anvendes til [[analog]] eller [[digital]] [[radiofoni]]. En radiokanal anvendes som en [[kommunikationskanal]].
 
En radiokanal er resultatet af en opdeling af et transmissionsmedium, så mediet kan anvendes til at sende mange samtidige uafhængige informationsstrømme på hver sin kanal. For eksempel, kan en [[radiostation]] sende på 96,1&nbsp;MHz mens en anden radiostation kan sende på 94,5&nbsp;MHz. I dette tilfælde, er mediet blevet opdelt efter [[frekvens]] og hver kanal har en separat frekvens at sende på. Alternativt kunne man tildele hver kanal en gentagent tidssegment over hvilken der sendes — dette er kendt som [[time-division multiplexing]] og anvendes sommetider i digital kommunikation som fx [[mobiltelefoni]].<ref name="glossary">[http://www.atis.org/tg2k/ ATIS Telecom Glossary 2000], ATIS Committee T1A1 Performance and Signal Processing (approved by the American National Standards Institute), 28 February 2001.</ref>
 
For medier der er frekvensopdelte, er måden en senders udsendte frekvensinterval håndhæves på – og en modtager netop kun bringes til at lytte til den rigtige kanal (frekvensinterval), er ved hjælp af analoge [[Elektronisk filter|filtre]] eller [[Digitalt filter|digitale filtre]].
 
Begrebet benyttes i daglig tale ofte til at beskrive den [[radiostation]], man kan høre på kanalen. For eksempel: "P3 er en god radiokanal."
 
== Kilder/referencer ==
{{natvidstub}}
{{reflist}}
 
== Se også ==
*[[radiomodtager]], [[fjernsynsmodtager]], [[frekvensbånd]], [[international nødfrekvens]]
 
{{natvidstub}}
 
[[Kategori:Radio|Kanal]]