Kinesisk (sproggruppe): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Bot: Fjerner {{Link GA}} og {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.
Fra artiklen Kina (kulturområde)
Linje 2:
'''Kinesisk''' er en sproggruppe i den [[sino-tibetanske]] sprogfamilie, hvor [[Mandarin (sprog)|mandarin]] er det [[sprog]] eller den [[dialekt]] der har flest sprogbrugere.
Andre store kinesiske sprog:[[Gan]], [[Wu]], [[min]], [[hokkien]], [[hakka]], [[xiang (sprog)]], [[kantonesisk]].
 
[[Fil:國-order.gif|thumb|Korrekt rækkefølge og stregretning ved skrivning af kinesiske tegn følger bestemte regler. <!-- Kilde DeFrancis' Zhong wen Zidian, Wenlin institute-->]]
Skriftsproget kan følges 3500 år tilbage. Det blev oprindeligt brugt til spådomskunst og administration ved hoffet under [[Shang-dynastiet|Shāng-dynastiet]]. Skrifttegnene var oprindelig billeder ([[piktogram]]mer) af naturfænomener, men senere under [[Zhou-dynastiet|Zhōu-dynastiet]] begynte man at bruge dem fonetisk ved at ideogrammer som ''rimede'' blev lånt for at skabe tegn for abstrakte fænomer. Fra da af blev de fleste nye tegn skabt ved at sammensætte en del som kategoriklassificerede tegnet, "en radikal", med et tegn som gav et hint om udtalen, "et fonetikum". Omkring 90 % af alle kinesiske skrifttegn er rent abstrakte sammensætninger af radikal-element og fonetikum. Derfor er det en udbredt myte at tro, at kinesiske tegn er forvanskede billeder af fænomener i virkeligheden. (Selv om under 10 % af tegnene oprindeligt har været billeder. Som for eksempel 口 ''kǒu'', mund; 人 ''rén'', menneske; 女 ''nǚ'', kvinde)
 
Under [[Qin-dynastiet|Qín-dynastiet]] i 210-tallet f.Kr. blev tegnene standardiseret. Tegnene fik da navn efter det næste dynasti, [[Han-dynastiet|Hàn-dynastiet]] og hedder i dag [[Kinesiske tegn|Hanzi-tegn]] ("Hàn-folkets skrifttegn"). Dette skriftsprog holdt sig nogenlunde stabilt i form af [[Klassisk kinesisk]] frem til en reform i slutningen af 1950'erne, da antallet af strøg blev reduceret efter model fra vanlige håndskriftformer. Praktisk talt alt som utgives i [[Fastlandskina|Fastlands-Kina]] er skrevet med disse forenklede skrifttegn, mens Taiwan (og til en vis grad [[Singapore]], [[Hongkong]] og de eksilkinesiske miljøer) har holdt fast på de traditionelle skriftteg. Hànzi-tegn er også udgangspunkt for det [[japan]]ske skriftsprog [[Kinesiske tegn|Kanji]].
 
En udbredt misforståelse er, at et skrifttegn altid står for et ord. Et ''skrifttegn står altid for én stavelse'', ikke nødvendigvis for et ord. De fleste ord har to stavelser, nogle kun én og enkelte tre eller fire.
 
== Oversigt over de største sproggrupper ==