Alkymi: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Asger, fjerner ændringer fra 46.16.17.213 (diskussion | bidrag)
stavefejl
Linje 2:
'''Alkymi''' (eller '''alkemi''') er en tidlig [[videnskab]]elig og [[filosofi]]sk praksis, der kombinerer [[kemi]], [[metallurgi]], [[fysik]], [[Lægevidenskab|medicin]], [[astrologi]], [[semiotik]], [[mystik]] og [[kunst]]. Alkymi blev praktiseret i mange tidlige kulturer som i [[Egypten]], [[Indien]], [[Kina]], [[Illyrien]], [[Romerriget]], i den [[Islam|muslimske]] kultur og – nok mest kendt – i [[Europa]] fra [[middelalder]]en op til det [[19. århundrede]] i et kompleks netværk af skoler og filosofiske systemer, der strækker sig over mere end 2500 år.
 
Praksissen er mest kendt for de middelalderlige alkymisters forsøg på at frembringe [[guld]] ved forskellige [[kemiske reaktioner]] og [[legering]]er. De søgte også at opdage livseliksiren, som kunne forlænge livet. Men deres stræben efter det fuldkommnefuldkomne gjaldt også stræben efter åndelig fuldkommenhed, som de søgte at opnå gennem foreningen af modsatte elementer ([[de fire elementer]] [[ild]], [[jord]], [[luft]] og [[vand]].) Ud over læren om de fire elementer, fulgte alkymisterne også læren om de tre principper. De tre principper var først og fremmest [[kviksølv]] og [[svovl]]. Kviksølv som var [[metal]]let, og svovl som medførte, at kviksølvet rustede. [[Paracelsus]] tilføjede princippet [[salt]]. Helt op til [[1700-tallet]] var der dødsstraf for at kritisere læren om de fire elementer og de tre principper.
 
== Etymologi ==
Linje 9:
[[Dansk (sprog)|Dansk]] har lånt ordet fra middelalderlatin ''alchimia'', der igen har ordet fra det arabiske الخيمياء ''al-khīmīyaˀ''. Førsteleddet ال ''al'' er den arabiske bestemte artikel, medens خيمياء ''khīmīyaˀ'' sandsynligvis enten er et lån fra oldgræsk χυμεία ''khymeía'' "kunsten at legere metaller", hvorfra vi også har det moderne ord ''kemi'', eller fra det persiske ''kimia'' "guld".
 
Et tredje bud er, at ''al-khīmīyaˀ'' i stedet betyder "den egyptiske [videnskab]", idet ''khīmīyaˀ'' da skulle være lånt ind i arabisk fra [[koptisk (sprog)|koptisk]] ⲪⲧⲬⲤ ''kēme'' "Egypten", der igen via det [[demotisk]]e ''kmi'' stammer fra det [[oldegyptisk|oldægyptisk]]e ''kmt'' "Egypten, det sorte [land]" (nemlig modsat den omkringliggende "røde" ørken).
 
== Alkymi i ældre tid ==
Linje 20:
Det lykkedes for alkymisterne at lægge en solid basis for den senere, objektive kemiske videnskab. Så sent som i 1700-tallet udgav [[Johann Becker]] et prisværdigt værk om [[mineralogi]], ''Physica Subterranea'' – og mente, at han under de rigtige omstændigheder kunne gøre sig selv usynlig.
 
Kong [[Frederik 3.]] var selv optaget af alkymi, og greb han greb til metallerne, som da Sølvgade fik sit navn. Han ejede [[Kongsberg]] sølvværk i [[Norge]], og satte sin lid til, at [[sølv]]et derfra ved alkymi kunne omdannes til guld.<ref name=dangang340>[http://www.dengang.dk/readarticle.php?article_id=340 Historier af Uwe Brodersen]</ref> Kongen havde en alkymist ved navn [[Giuseppe Francesco Borri]], der arbejdede i et laboratorium i Rigensgade. Derfor hed [[Garnisonshospitalet]] ''Guldslottet'', tilog [[soldat]]erne, der lå der som [[patient]]er, fik det omdøbt til ''[[Grød]]slottet''.<ref>Johansen, s. 154</ref>
 
Borri havde været under den abdicerede dronning [[Kristina af Sverige|Kristinas]] beskyttelse, da han var eftersøgt af inkvisitionen. I Rom skal han være dukket op i haven hos en anden alkymist, markien Massimiliano Palombara, for at samle urter. Han bad også om husly, og om at se markiens laboratorium. Borri bragte så urterne til at koge i en gryde, og lovede at fortælle markien om udfaldet af eksperimentet næste dag. Men da var fuglen fløjet, og alt, der var at se, var en væltet gryde og en stribe purt guld. Man skal imidlertid også have fundet nogle efterladte papirer med tegn og symboler, gådefulde ord på [[latin]] og [[hebraisk]]. Dem lod Palombara skære ind i væggene på sin villa og på ''Porta Ermetica'', den magiske port, der stadig kan ses på Piazza Vittorio i Rom.<ref>http://www.angolohermes.com/Luoghi/Lazio/Roma/Porta_Magica/Porta_Magica.jpg</ref>