Brutalisme: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Nybrutalisme, samt total recall
Handelsfagskolen
Linje 4:
Brutalismen som arkitektonisk stilart var forbundet med en [[utopi]]sk, social [[ideologi]], som designerne støttede sig til. Der er meget få eksempler på vellykkede samfund i og mellem de brutalistiske bygninger, og det blev medvirkende til stilartens og ideologiens manglende popularitet.
 
Især [[Ludwig Mies van der Rohe]] og [[Le Corbusier]] blev retningsgivende for brutalismen på internationalt plan, mens det i Danmark var arkitektfirmaet ''[[Friis og Moltke]]'' som blev den væsentligste repræsentant for retningen. Se f.eks. konferencecentret [[Scanticon Århus]] (Nu Handelsfagskolens Kursuscenter), [[Skjoldhøjkollegiet]] og [[Hotel Lakolk]] på [[Rømø]]. Også [[Eva og Nils Koppel]] producerede brutalistiske huse i samarbejde med [[Gert Edstrand]] og [[Poul Erik Thyrring]], f.eks. [[Schou-Epa]]-huset ved [[Nørrebro Station]] og [[Panum Instituttet]].
 
Filminstruktøren [[Paul Verhoeven]] valgte i 1990 at optage Sci-Fi klassikeren '[[Total Recall]]' i [[Mexico City]], eftersom der var mange eksempler på metropol opført i nybrutalisme. Dette gav filmen et særligt futuristisk look som samtidigt var meget dystopisk. Kulisser til opførelse af studieoptageler, blev ligeledes bygget i samme stil.