Hekla: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 2:
'''Hekla''' er en 1491 m høj [[islandsk]] [[vulkan]], der ligger på [[koordinat]]erne 64.0° N, 19.7° W, i regionen [[Suðurland]] på den sydlige del af [[Island]], ca. 110 km øst for [[Reykjavik]]. Fjeldet ligger i nærheden af det fredede område [[Landmannalaugar]]. Hekla er en kegleformet vulkan, en såkaldt [[stratovulkan]].
 
top er ofte indhyllet i et tykt lag [[sky (meteorologi)|skyer]] – en hætte. På dansk er ordet "Hekkenfeldt" afledt af "Heklafjeldet", så når man siger "skrub ad Hekkenfelde folketroen var Hekla et sted hvor heksene mødtes med [[Fanden|Fan]].
 
Den italienske [[munk]] [[Julius Cæsar Recuptus]] skriver i [[1647]], at Hekla er nedgangen til helvede, som [[Gud]] har ladet stå åben til skræk og advarsel for syndere. Vulkanerne på Island omtales ikke meget i sagaerne, da disse tekster hovedsagelig omhandler sociale forhold i Island. Det er uklart hvordan vikingerne forholdt sig til den islandske vulkanisme, men noget tyder på, at den indgår i ragnarokforestillingerne i eddadigtet Vølvens Spådom.<ref>Sigurður Nordal. 1927: Völuspá. H. Aschehoug & Co. København. Pp. 101-4.</ref>
 
Den 14 km lange opstigning til toppen begynder ved Landmannaleið vest for Nýjahraun ved krateret Rauðaskál.
 
== Tidligere udbrud ==