Christianias flag: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Fjernede Kategori:Flag; Tilføjede Kategori:Flag fra Europa ved hjælp af Hotcat
Redigering af ophavsmanden af Christianias flag, Paul Tempels
Linje 3:
'''[[Christiania]]s flag''' er det flag, [[Fristad]]en Christiania symboliseres med brug af.<ref>http://politiken.dk/pol_oplys/ECE114875/hvad-symboliserer-de-tre-prikker-i-christianias-flag/ Politikken - Hvad symboliserer de tre prikker i Christianias flag? Hentet den 28. september 2013.</ref>
 
Flaget er rødt med 3 gule prikker på. Der er kommet med bud påJeg, hvorfor lige de farver og det antal prikker, men en tidligere indbygger i Christiania, [[Paul Tempels|hollænderen Paul Tempels]], harfortæller fortalther om flagets tilblivelse. I efteråret 1971, da Christiania var ganske nyt, var Pauljeg og hansmin kæreste lige flyttet tilind i Fredens Ark på Christiania. Hver dag stoppede en turistbus fra "Copenhagen Sightseeing" foran deresden daværende hovedindgang hjemi Bådsmandsstræde, oghvorefter guiden fortalte bussens turister om Christiania. derforDerfor besluttede Pauljeg at laveder etskulle navneskiltkunne tilses fristaden,et sammen"Christiania" mednavneskilt sinfor landsmand, [[Nederlandene|nederlændingen]] Hermanfristaden.
 
Jeg tog til et sted "Laboratoriet", som hedder "Mælkebøtten" i dag. I indgangsporten, bag en dør i venstre side, fandt jeg en gammel skabsdør, en lille bøtte vaniljegul maling, og en større bøtte postkasserød maling, som jeg valgte at bruge til skiltet.
Paul og Herman tog til et sted, der hedder Mælkebøtten i dag. Der fandt de en gammel dør, en spand gul maling, og en større spand rød maling, som de valgte at bruge til skiltet. De malede døren rød, da der var mest rød maling, og derefter skrev de "Christiania", med gul skrift. Men bogstaverne blev for tynde, så de valgte at gøre prikkerne over i'erne i "Christiania", større. Dernæst blev skiltet fastgjort til flagstangen ved Fredens Ark. På [[6. december|den finske nationaldag]] havde en gruppe finner drukket sig i hegnet, og kom til at køre ind i flagstangen ved Fredens Ark. Derfor blev det flyttet til Tinghuset, cirka i midten af Christiania, men det originale skilt har næsten ikke flyttet sig siden.
 
Jeg malede døren rød, for den farve var der mest af, og derefter skrev jeg "Christiania", med gul skrift. Men da jeg sammen med min tilrejsende hollænderven, Herman van der Beek, betragtede værket, syntes vi begge at den røde baggrund var for dominerende. Derfor besluttede vi at gøre prikkerne over de tre i'er i "Christiania", større, med den sidste smule af den gule maling. Dernæst blev skiltet fastgjort til resten af en nedtaget flagstang foran Fredens Ark.
I start- og midt-'70erne var der planer om at løsrive Christiania fra Danmark. Paul Tempels var tiltænkt informationsministerposten, da han havde hængt en række opslagstavler op, over fristaden. Paul har senere udtalt, at han ikke ønskede posten, men det er en anden sag. Paul foreslog i alt fald at bruge det gamle skilt med prikkerne som flag. Kort efter udbrød der gulsot på Fredens Ark, så Paul, og hans kæreste, der har sukkersyge, måtte flygte fra området, indtil det halvandet år senere gik i sig selv. Han havde ikke regnet med det, men da de mødtes igen, var det rød-gule flag blev Christianias vartegn.
[[Fil:Christiania skilt okt. 1971.jpg|thumb|400x400px]]
På [[6. december|den finske nationaldag]] havde en gruppe finner drukket sig i fulde, og de kom med deres bil til at køre ind i flagstangen. Skiltet kom til at hænge skævt og derfor blev det flyttet til Tinghuset, ovenover restauranten, tæt på den nuværende "Pusherstreet", hvor der hver onsdag aften afholdtes de ugentlige fællesmøder for alle Christianitter..
 
I foråret af 1972 foreslog Jakob Ludvigsen at Christiania skulle have en regering med ministre. Paul Tempels var tiltænkt informationsministerposten, da han havde hængt en række opslagstavler op, over fristaden. Forslaget faldt, da de fleste tilstedeværende på fællesmødet støttede et forslag fra mig og min hollænderven Herman, som betød en decentral opdeling af Christiania i syv demokratisk og økonomisk selvstændigt fungerende områder. Dette blev vedtaget. Jakob Ludvigsen foreslog i sidste ende at Christiania skulle have et flag. Jeg foreslog at bruge mit skilts røde baggrund og de tre gule prikker som flag. Dette blev vedtaget. I juni udbrød der gulsot (leverbetændelse) blandt narkomanerne som boede på loftet i Fredens Ark. Denne sygdom kunne smitte gennem de fællestoiletter alle brugte. Da smittefaren betød en personlig trussel mod min sukkersyge kæreste, besluttede vi begge at flytte fra Christiania. Jeg blev dog ved med at holde forbindelse til Christiania gennem jævnlige besøg, mens jeg kunne registrere at Christianias flag for alvor begyndte at tegne fristaden. Igennem årerne blev det til et logo som bredte sig til et varemærke for Christianias cykelproduktion, andre brugsgenstande, tøj m.m.
 
Denne tilblivelseshistorie, synes jeg, er i grunden bemærkelsesværdig, da forudsætningerne for flagets fødsel blev til på ganske tilfældig vis. Havde der f.eks. været andre med hinanden kontrasterende farver i malebøtterne, havde flaget set ganske andeledes ud. Havde der været mere gul farve end tilfældet var, så havde jeg kunne male bogstaverne tykkere uden at behøve at fremhæve dem mod den røde baggrund ved hjælp af større prikker. At flaget vandt så stor en udbredelse, kunne forklares ved, at kombinationen mellem den røde og gule farve ramte 70-ernes tidsånd. Rød for socialisme og gul for østens mystik. I den senere tid har logoet i flere tilfælde dog undergået en forvandling, da den røde baggrund er skiftet ud med sort. Denne kombination udgør formentligt en advarsel om fare, ligesom på biernes bagkrop eller i anti-atomkraft tegnet. Måske i kontrast til den gamle, synes jeg, mere inviterende og bløde, rød-gule kombination?
 
== Se også ==