Sankt Stefans Kirke: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Historie: Detaljer om striden i 1910'erne
Linje 19:
Sankt Stefans Kirke blev opført i 1873-1874 efter tegninger af arkitekt var [[Ludvig Knudsen]], og kirken er således Nørrebros næstældste kirke, efter [[Sankt Johannes Kirke (København)|St. Johannes Kirke]] på [[Sankt Hans Torv]].
 
I de første år var Stefanskirken en udpræget missionsk kirke, med brodaktiv stillingstagen mod fritænkeri og arbejderbevægelse. I det opråb, der i 1872 udsendtes i forbindelse med indsamlingen til kirkebygget, står der: »Vi nærer den fulde Tro, at Jesu Kristi Evangelium er den eneste rette Kraft, som formaar at bevare Hjerterne fra socialistiske og kommunistiske Galskaber, for hvis forførende og blændende Luftkasteller de Mennesker er mest udsatte, som intet har at tabe i denne Verden.«<ref>Citeret fra ''Kirkehilsen: St. Stefans Sogns Menighedsblad'', 31:1 (Januar 1949).</ref> Kirkens to første præster, Peter Volf og Ivar Dall, var klare repræsentanter for denne retning.
 
Det skulle dog ændre sig med tiden. I 1914 udnævntes [[Axel Rosendal]] til [[residerende kapellan]] ved kirken. Rosendal var selv opvokset på Nørrebro, hvor hans far drev en friskole. Han var desuden [[grundtvigianer]], og denne linje vandt: efter menighedsrådsvalget i 1922 var Stefanskirken en rent grundtvigsk kirke, hvilket den også har været indtil i dag.