Mozambique: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
h
m Gendannelse til seneste version ved Rmir2, fjerner ændringer fra 5.103.134.201 (diskussion | bidrag)
Linje 46:
fodnoter = Nationalvåbnet er gengivet med henvisning til www.Vector-Images.com |
}}
'''Mozambique''', officielt '''Republikken Mozambique''' ([[Portugisisk (sprog)|portugisisk]]: ''Moçambique'' eller ''República de Moçambique'') er et land i det sydøstlige [[Afrika]] omkranset af [[Indiske Ocean|Det Indiske Ocean]] mod øst, [[Tanzania]] mod nord, [[Malawi]] og [[Zambia]] mod nordvest, [[Zimbabwe]] mod vest og [[Swaziland]] og [[Sydafrika]] mod sydvest. Det er adskilt fra [[Madagaskar]] af [[Mozambique-kanalen]] mod øst. Hovedstaden og den største by er [[Maputo]] (tidligere kaldet Lourenço Marques før uafhængigheden).
apartheidregimet i Sydafrika blev svækket, og en fredsaftale blev underskrevet to år senere.
 
[[Vasco da Gama]] udforskede som den første europæer Mozambiques kyststrækninger i 1498 og fra starten af 1500-tallet oprettede [[Portugal]] handelsposter og forter langs Mozambiques kyst. Landet var portugisisk koloni indtil 1975, hvor det blev en selvstændig stat. [[FRELIMO]] grundlagde et socialistisk [[Etpartistat|etpartisystem]] ved at alliere sig med [[Sovjetunionen]]. [[Resistência Nacional Moçambicana|RENAMO]] blev dannet i 1975 som en militær modstandsgruppe mod FRELIMO og fik støtte fra det daværende [[Rhodesia]] og [[apartheid]]styret i [[Sydafrika]]. Disse nabolande frygtede en spredning af den kommunistiske ideologi og frigørelseskampen. En [[Borgerkrigen i Mozambique|borgerkrig]] brød ud i 1977. Borgerkrigen sluttede først i 1990, da apartheidregimet i Sydafrika blev svækket, og en fredsaftale blev underskrevet to år senere.
 
Mozambique er udstyret med rige og omfattende naturressourcer. Landets økonomi er hovedsageligt baseret på [[landbrug]], men i erhvervslivet er især mad og drikkevarer, fremstilling af kemiske produkter, [[aluminium]] og [[olie]]produktion voksende. Landets turistsektor er også voksende. Sydafrika er Mozambiques vigtigste handelspartner og kilde til udenlandske investeringer. [[Portugal]], [[Brasilien]], [[Spanien]] og [[Belgien]] er også blandt landets vigtigste økonomiske partnere. Siden 2001 har Mozambiques gennemsnitlige årlige vækst i [[Bruttonationalprodukt|BNP]] været blandt verdens højeste. Men landet er dog blandt de laveste i [[Verdens landes BNP pr. indbygger|BNP pr. indbygger]], menneskelig udvikling, ulighed og den gennemsnitlige levealder.