Kulturværftet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
{{reklame}}, den trængs til en gennemgang og en udlugning
m staveefejl
Linje 16:
'''Kulturværftet''' er et [[kulturcenter|kulturhus]], der rummer [[Nordsjælland]]s største scene, spisehus, udstillingsrum, møde- og konferencefaciliteter, museum og Biblioteket Kulturværftet. De ombyggede værftsbygninger, der blev indviet den 10. oktober 2010, ligger få meter fra havnefronten i [[Helsingør]] mellem [[Kronborg]], det nye [[M/S Museet for Søfart]] og Helsingørs gamle bymidte.
Kulturværftet rummer 13.000 m2, der er tilegnet koncerter, teater, performance, events, konferencer, udstillinger, festivaler og et treetagers bibliotek fuld af bøger, spændende faciliteter og oplevelser. Kulturværftet er sammen med Kronborg, M/S Museet for Søfart, Helsingør havn og kulturhuset Toldkammeret en del af Helsingørs ambitiøse projekt [[Kulturhavn Kronborg]].
Kulturværftet lægger hvert år hus til mere end 300 kulturarrangementer, herunder en række koncerter med stjerner fra ind- og udland. Siden 2011 er CLICK festival blevet afholdt hvert år, og i 2013 og 2015 blev verdens største designpris, INDEX: Award 2013, uddelt på Kulturværftet og i den gamle Hal 14.
 
'''Biblioteket Kulturværftet''' er Helsingør Kommunes største bibliotek, som hver dag besøges af over 1000 mennesker. Biblioteket er vurderet til at være et af Europas bedste og er et levende kulturhus med arrangementer, en fantastisk beliggenhed og udsigt over Kronborg og Øresund. Udover at udlåne bøger, tilbyder biblioteket også trådløst netværk og spil, musik, MAC-computere og pc’er til fri afbenyttelse. Hertil gratis adgang til store databaser, Filmstriben (film på nettet) og eReolen (e-bøger). På 1.etage er børnebiblioteket under festlig ledelse af den 1½ meter høje Bamse Hansen, som sidder foran sit hus midt i biblioteket. Han er et hit hos børn. Ligesom ”Pansertorsken”, snurretop-stolene eller andre af de overraskelser, som børnebiblioteket indeholder. Her er kort sagt universer, legekroge, værksteder og spillerum for de yngste. 2. etage er dedikeret til skønlitteratur, film, musik og spil: Prøv en iPad eller se en film. Her ligger også ”Grotten” med mindre arrangementer. Faglitteratur, aviser og tidsskrifter er placeret på bibliotekets øverste etage. Her er tillige al litteratur og øvrig information om Helsingør, et rum for slægtsforskere, undervisningslokale med pc’er samt studierum.
Linje 22:
== Historie ==
Kulturværftets historie har tråde tilbage til det forrige århundrede. I 1882 blev [[Helsingør Skibsværft og Maskinbyggeri|Helsingørs Jernskibs- og Maskinbyggeri]] anlagt og markerede dermed overgangen fra sundtoldens- til industriens æra. Over en periode på 100 år var værftet et omdrejningspunkt i Helsingør, men i 1983 måtte det dreje nøglen om. Efter et redningsforsøg fra de ansatte og et par år, hvor der stadig blev udført reparationer på værftet, var det helt slut.
I en lang årrække lå værftspladsens fremtid uvis hen, men i 2004 blev det vedtaget, at der skulle opføres et kulturhus og bibliotek. Byggeriet begyndte i 2008, og i 2010 blev Kulturværftet indviet. Flere af de eksisterende bygninger er bevaret og er blandt grundpillerne i Kulturværftet. Bygningen, som er tegnet af [[AART architects|AART Architects]], har både vundet den britiske Structural Award-pris samt Tyndpladegruppens Arkitekturpris.
 
== CLICK festival ==
CLICK Festival er en årligt tilbagevendende [[festival]] i Helsingør, der fokuserer på ny medie kunstmediekunst. Festivalens primære formål er at skabe en åben og inkluderende platform, hvor den nysgerrige har mulighed for at stifte bekendtskab med den banebrydende kunstform gennem innovative workshops, udstillinger, ’new media art performances’, foredrag og koncert-events.
Festivaltemaet i 2013 var ‘øjet, øret, hånden og hjertet’ fortolket gennem principperne bag D.I.T – Do It Together med brug af open source og kollaborative kunstværker. Blandt hovednavnene på CLICK festival 2013 var Laurie Anderson, Squarepusher, R. Stevie Moore og F.A.T. Lab.ibli
== Toldkammeret ==