Ólavsøka: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Robotassisteret flertydig: Færøsk - Ændrede link(s) til Færøsk (sprog)
Linje 7:
Olaifesten er som en forening af [[politik]] og [[kristendom]] et udtryk for en kristen politisk kultur i øriget i Nordatlanten. Olav den Helliges kongerige var betydeligt større end nutidens Norge og omfattede bl.a. Færøerne. Som tilnavnet antyder, blev Kong Olav kåret til [[helgen]] og har siden været Færøernes [[skytshelgen]]. På dagen for hans død i slaget på Stiklestad den 29. juli 1030 giver færingerne udtryk for det inderste af deres nationalitet. Helgenkongen Olav har altid indtaget en central plads i færøsk religiøs og politisk tradition og kultur.
 
Færingerne kalder deres nationalhøjtid for Ólavsøka. På latin ''vigilia sancti Olavi'' (''vigilia'' = ''vøka'' på [[Færøsk (sprog)|færøsk]] og betyder ''vagt''). På dansk hedder den ''Olai-festen''.
På denne dag bliver Færøernes tusind år gamle parlament, [[Lagting]]et, åbnet i hovedstaden [[Tórshavn]]. Lagtingets medlemmer, medlemmer af [[Færøernes Landsstyre]], [[biskop]] og alle landets [[præst]]er og de højeste embedsmænd går i [[procession]] fra Lagtingshuset til [[Tórshavn Domkirke]] og efter en særlig ''Olaigudstjeneste'' tilbage til Lagtingshuset, hvor lagmanden holder sin åbningstale.