NEP: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata
m småret
Linje 1:
'''NovajaNy ekonomitsjeskajaøkonomisk politika'''politik, ('''NEP''' ({{lang-ru|Новая экономическая политика}}, dansk:{{lit|Novaja ''nyeekonomitsjeskaja økonomiske politik'')politika}} betegner den økonomiske politik i [[Sovjetunionen]], somder var iblev brugfulgt fra 1921 til 1928 og som i stor grad var baseret på [[kapitalisme|kapitalistiske principper]].
 
NEP erstattede [[krigskommunisme]]n, og blev indført af [[Vladimir Lenin]], somder udtalte at »"Vi er ikke civiliserede nok til socialismen«". Under NEP blev privatprivate næringsvirksomhedvirksomheder og handel tilladt i en vis udstrækning, selv om staten fortsat ejede den tunge industri og finansvirksomheder. Det blev ligeledes tilladt for private at hyreansætte arbejdskraft, og bønder kunne sælge deres varen til hvem, de ville. I denne perioden blomstrede også [[ytringsfrihed]]en og kultur i nogen udstrækning.
 
NEP var ment som en midlertidig ordning, men blev snart upopulær blandt de mere ortodokse [[marxist]]er. I 1928 blev ordningen ophævet af [[Josef StalinSUKP(b)]], og blev efterfulgt af [[femårsplan]]er, somder indebar indførelsen af [[planøkonomi]] og en målrettet [[industrialisering]].
 
{{Sovjetunionens historie|state=collapsed}}
Linje 12:
[[Kategori:Sovjetunionen i mellemkrigstiden]]
[[Kategori:Økonomisk historie]]
[[Kategori:Etableret i 1921]]
[[Kategori:Ophørt i 1928]]