Levi Strauss & Co.: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Linje 15:
 
== Historie ==
Levi Strauss & Co.'s historie går tilbage til 1853 da den tyskfødte købmand Loeb Strauss, senere [[Levi Strauss]], flyttede fra sin fødeby, Buttenheim til [[San Francisco]], [[USA]]. Her åbnede Strauss en tørvarebutik ved navn Levi Strauss & Co.
 
Jacob W. Davis, en skrædder fra [[Reno (Nevada)|Reno]], [[Nevada]], fik i starten af 1870'erne en idé som gik på at sætte kobbernitter i denim 'overalls' de steder bukserne var mest belastet - eksempelvis i kanterne af lommerne. Hans baggrund for denne idé var hans kunder som efterspurgte bukser der var mere holdbare. Opfindelsen blev en succes, men da Davis ikke havde nok penge til selv at tage patent på opfindelsen, kontaktede han Levi Strauss & Co. som igennem lang tid havde forsynet ham med denimstof. [[Levi Strauss]] så hurtigt potentiale i opfindelsen og d. 20. maj, 1873 tog de sammen patent på opfindelsen. Deres bukser fik navnet "501". Dermed var den beklædningsdel man forstår som 'jeans', opfundet. Levi Strauss & Co.'s bukser blev populære hos især minearbejdere i [[Californien]] som havde brug for slidstærkt tøj.
 
I hele 17 år havde Levi Strauss & Co. eneret til at fremstille tøj forstærket med nitter, men i 1890 ophørte patentet og andre fabrikanter begyndte derfor at fremstille Levi Strauss & Co.'s succesfulde opfindelse og efterlignede også de karakteristiske baglommesygninger som oprindeligt var forbeholdt Levi Strauss & Co.'s bukser. For at kunderne kunne kende forskel på de rigtige jeans, Levi's, og efterligningerne, indførte Levi's i 1936 det karakteristiske røde mærke som i dag er syet på i kanten af højre baglomme på alle Levi's-jeans, og som gør at man kan denne et par Levi's-jeans på lang afstand. Navnet "Levi's" blev til et registreret varemærke og det samme gjorde selve det røde mærke. Der er altså ingen andre end Levi's, hverken i dag eller dengang, som må placere et rødt mærke det sted på et par bukser - uanset om der står "Levi's" på mærket eller ej. Dette er også grunden til, at der på nogle Levi's-jeans slet ikke står "Levi's" på mærket, men blot står et 'R' (Registered Trademark).