Irland: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m →‎Geografi: - rettet tekst til billede
m →‎Kultur: - supplering af instrumentliste
Linje 256:
 
== Kultur ==
Irland er det eneste land i verden som har et musikinstrument som nationalsymbol – nemlig harpen. Den irske musik er særlig kendt gennem de typiske instrumenter som Fiddle ([[violin]]), fløjteFlute (irsk [[tværfløjte]]), Whistle ([[tinwhistle]]), og[[concertina]], Uilleann pipes (irsk [[harpesækkepibe]]), somBodhrán er(irsk de[[rammetromme]]), ældsteirsk irske[[bouzouki]], instrumenter[[mandolin]], [[guitar]], [[banjo]] og [[harpe]]. Længe var den instrumentale og den vokale musik adskilt, først i det 18. århundrede blev de bragt sammen.
 
Irsk folkemusik er en genre indenfor folkemusikken med udspring i Irland. Genren er kendt over hele verden. På trods af emigration og kontakt med musik fra Storbritannien og USA har den irske folkemusik holdt fast i mange af sine traditionelle aspekter, og genren har selv været med til at influere mange musikalske genrer, inklusive amerikansk folkemusik, rock og punk rock. Mange kunstnere har fusioneret de irske musiske rødder med andre musikalske påvirkninger og opnået bred succes.
Linje 262:
Særlig [[The Dubliners]] og [[The Pogues]] har været med til at gøre den Irske folkemusik kendt. Men også navne som [[U2]], [[Westlife]], [[Boyzone]] med forsangeren [[Ronan Keating]], [[Johnny Logan]], [[The Corrs]], [[The Chieftains]] er kendte. Irsk musik er vellidt: Irland har vundet [[Eurovision Song Contest]] syv gange; fire gange på fem år, hvoraf 3 år af [[Johnny Logan]].
 
Et specielt element i den irske musik er irsk dans som består af solodans og gruppedans. Begge former er kendetegnet gennem en ret holdning, armene ved siden og raske fodbevægelser. Irsk solodans har i mange år hovedsagelig været en konkurranseformkonkurrenceform. [[Riverdance]] er en sceneopførelse, der overvejende består af den traditionelle irske stepdans og keltisk musik. Det specielle ved Riverdance er at omkring tyve dansere stepper [[synkron]]t. De altdominerende Irske øltyper er Irsk stout og red ale. De mest kendte mærker er Guiness og Kilkenny, men også Murphys og Beamish er udbredte navne. De senere år er der opstået flere mindre bryggerier, som både brygger traditionelle typer, men også er inspireret af brygtraditioner fra andre egne.
 
== Irsk litteratur ==