Ivar Huitfeldt: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Navnet staves 'Iver Huitfeldt', og her henviser jeg til den norske wikipedia side, og stavelsen 'Ivar' skal derfor rettes. Jeg havde ikke adgang til titlen.
m Fjerner version 8574203 af 81.23.128.31 (diskussion) - den primære er ifølge DSD "Ivar".
Linje 1:
[[Fil:Huitfeldt Ivar.jpg|thumb|250px|Ivar Huitfeldt]]
'''IverIvar [[Huitfeldt]]''' ([[5. december]] [[1665]] på [[Frederikssten]] i [[Norge]] – [[4. oktober]] [[1710]]) var en [[dansk-norsk]] [[søofficer]] og er blevet en dansk søhelt.
 
Huitfeldt tjente først i den [[franske flåde]] og blev videreuddannet i [[holland]]sk og [[England|engelsk]] søkrigstjeneste. Blev udnævnt til kaptajn i den danske flåde i [[1691]] og kommandør i [[1704]]. Han var fra 1704 – [[1709]] chef for orlogsværftet i Christianssand (nu [[Kristiansand]]).
Linje 6:
Huitfeldt var under [[Den store nordiske krig]] chef for flåden. Han befandt sig på skibet ''[[Dannebroge (linjeskib)|Dannebroge]]'', og i [[Søslaget i Køge Bugt (1710)|et slag]] ved [[Køge Bugt]] den [[4. oktober]] [[1710]] mistede han livet, da han, for at ilden ikke skulle brede sig til de andre skibe, kastede anker og kæmpede videre i sit brændende skib indtil krudtkammeret blev antændt og skibet sprang i luften. Af besætningen på næsten 600 mand blev kun 9 reddet.
 
IverIvar Huitfeldt lægger navn til den nye skibsklasse af fregatter i det danske [[søværn]], ''[[Iver Huitfeldt-klassen]]'', ligesom det ene af de tre skibe i klassen bærer navnet [[F361 Iver Huitfeldt]].
 
Ved [[Langeliniepavillonen]] findes et mindesmærke for Ivar Huitfeldt omgivet af [[Japansk Kirsebær]], der blomstrer medio april. Der forefindes ligeledes et momument i [[Søndre Køge]] havn rejst i [[1906]], hvor også [[Niels Juel]] mindes for sin indsats i [[Køge Bugt]].<ref>{{Cite news
Linje 17:
 
<gallery>
Fil:Langelinie 2005-02.jpg|Langeliniepromenaden med mindesmærket, skabt af [[F.E. Ring]] og [[Vilhelm Dahlerup]], over IverIvar Huitfeldt og hans sømænd i forgrunden.
Fil:Iver Huitfeldt F. E. Ring.JPG|Medaljon af søhelten fra Huitfeldtsøjlen.
</gallery>