Bruger:Tut Scribella/sandkasse: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Afsnit om sproget i Guangdong fra svensk wiki
m →‎Sprog: wikilinks og korrektur
Linje 3:
 
== Sprog ==
Guangdong er en sprogligt og kulturelt fragmenteret region, oghvor der tales flere forskellige kinesiske dialekter i provinsen. Den [[Canton|kantonesiske]] dialekt og kultur dominerer i Perleflodddeltaet[[Perlefloden|Perleflod]]<nowiki/>sdeltaet. Kantonesisk adskiller sig sprogligt fra standardkinesisk ([[Mandarin (sprog)|mandarin]]) bl.a. ved at benytte flere toner.
 
I præfekturerne [[Meizhou]], [[Heyuan]], Shaogan[[Shaoguan]] og [[Huizhou]] i den nordøstlige del af provinsen er der store befolkningsgrupper, somder taler [[hakka]]-dialekten, som ikke er indbyrdes forståeligt med den kantonisiske dialekt. I Leizhou-halvøen[[Leizhouhalvøen]] samt i præfekturerne [[Chaozhou]], [[Shantou]], [[Jieyang]] og [[Shanwei]] ved provinsens østkyst dominerer variationer af min-dialekter, der er nært knyttet til dialekterne i den sydlige del af [[Fujian]]-provinsen.
 
Efter [[Folkerepublikken Kinas historie|Folkerepublikken Kinas]] grundlæggelse i 1949 er standardkinesisk blev officielt sprog i Guangdong.
 
== Forhistorisk tid ==