Knabstrupper: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
autosize
m Links
Linje 6:
Den var en zobelfuks, hvilket vil sige, at hårlaget er metalskinnende med grønligt skær. Hoppen havde hvid hale og man. Rundt om på kroppen – ikke mindst på krydset – havde den små runde, hvide og rødbrune pletter. Det var en meget hurtig og udholdende hest.
 
Først krydsede Lunn flæbehoppen med en gul frederiksborghingst fra Løvenborg og siden med en forædlet [[Den jyske hest|jysk hest]], og den blev ved dem stammor til Knabstrupperne. De er ret store kraftige ride- og køreheste, der er spættede. Der har for år tilbage været avlet på [[skimmel (hest)|skimlede]] knabstruppere, men denne egenskab er i dag ikke tilladt i avlen[[avl]]en, da pletterne afbleges med alderen på skimler og dette er uønsket. Ligeledes har indkrydsning med [[apalooesa]] også været brugt og er nu også forbudt.
 
Knabstrupperen arvede flæbehoppens hurtighed og udholdenhed, og den kan opvise meget stærke [[hov (negl)hove]], fremragende sted- og orienteringssans samt et roligt og godt temperament.
 
Denne prægtige, ofte smukke hesteraces bevarelse i dens oprindelige form kan kun ske gennem et omhyggeligt tilrettelagt avlsarbejde, for der er kun få eksemplarer tilbage af den gamle [[kørehest]]etype. Af moderne lette rideheste, ofte krydset på trakhenere[[trakhener]]e og fuldblod ([[engelsk fuldblod|xx]] og [[araber (hesterace)|ox]]) findes mange.
 
== Knabstruppere i populærlitteraturen ==
I [[Astrid Lindgren]]s bøger om [[Pippi Langstrømpe]] har Pippi en plettet hest uden navn, som hun kalder ''lilla gubben'' (lille fyr). De fleste børn genkender umiddelbart en knabstrupper som en "Pippi Langstrømpe-hest".
 
== Litteratur ==