Wikipedia:Wikidata: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Se også
Problemer og udfordringer
Linje 4:
== Henvisninger til andre sprog ==
{{uddybende|Hjælp:Henvisninger til andre sprog}}
[[File:ウィキデータ編集サンプル 場所.png|thumb|Uddrag af liste på Wikidata med henvisninger til andre sprog på Wikidata, her til [[Wikipedia:Sandkassen]].]]
Indtil 2013 blev henvisninger til andre sprog (interwiki) klaret med lister med henvisninger i de enkelte artikler. Det kunne dog godt være lidt besværligt at have med at gøre, især når der var fejl og mangler. Med Wikidata nøjes man imidlertid med en enkelt liste, der administreres på emnets side der, og som efterfølgende indsættes automatisk ved de berørte artikler.
 
Nye artikler kan tilføjes til Wikidata på to måder. Hvis man ved, at et eller flere andre sprog allerede har en tilsvarende artikel om emnet, kan man trykke på "Tilføj links" til venstre for artiklen. Herefter kommer der en boks frem, hvor man angiver sprog og artikel, som der skal skabes forbindelse til. Herefter trykkes på knappen "Link til side", hvilkethvorefter vilder forbindekommer denen nyeny artikelboks tilfrem, Wikidatader fortæller at siderne er blevet linket. Til slut trykkes på knappen "Luk dialogboksen og dermedgenindlæs indsætningsiden afigen" henvisningeri boksen, hvorefter henvisningerne til de andre sprog bliver vist i menuen til venstre for artiklen.
 
Den anden måde er at gå ind på selve Wikidata. Her søger man på det andet sprogs navn for artiklen og får så Wikidatas side for den. Foroven til højre på siden er listen med henvisninger til de forskellige sprog, hvor man kan tilføje henvisningen til den nye artikel. Senere bliver artiklens navn så automatisk tilføjet som et alternativt navn på Wikidatas side. Så har man for eksempel tilføjet en ny dansk artikel, vil man altså efterfølgende kunne finde den med det danske navn. Alternativt kan man dog også tilføje det selv med det samme. Ja man kan endda også angive en dansk titel, selvom der ikke er en dansk artikel, men hvor navnet alligevel kan være praktisk at have. I alle tilfælde kan man desuden angive en kort beskrivelse, hvilket især kan være nyttigt, hvis navnet er [[Wikipedia:Flertydige titler|flertydigt]].
Linje 25:
 
== Oprette nye emner ==
Hvis man har oprettet en artikel, der endnu ikke findes tilsvarende på andre sprog, vil der i sagens natur heller ikke være nogen Wikidata-side. Den vil blive oprettet automatisk efter et stykke tid, men man kan også oprette den manuelt. Det gør man på Wikidata ved at trykke på "Opret et nyt emne" i menuen til venstre. Herefter kommer man til en side, hvor man angivet "Etiket" (artiklens navn) og "Beskrivelse", før man trykker på "Opret". Når siden så er oprettet, indsætter man et link til den nye artikel sammen med de relevante udsagn.
 
== Problemer og udfordringer ==
Trods sin fordele har brugen af Wikidata i praksis vist sig at være forbundet med forskellige problemer og udfordringer. For mens det for eksempel går fint med at hente links til andre sider og billeder til infobokse, så har der vist sig problemer med datoer og oplysninger, hvor der ikke skal linkes. Også flertydige titler har givet anledning til problemer med links til forkerte personer. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at angive oplysningerne manuelt.
 
En anden problemstilling er at nogle af de oplysninger, der fremgår af en given infoboks, ikke ses i artiklens kode, når man vil redigere artiklen. Forklaringen er at den [[Wikipedia:Skabeloner|skabelon]], der ligger til grund for infoboksen, er indstillet til at hente oplysningerne fra Wikidata. I mange tilfælde kan man angive oplysningerne manuelt, hvilket så vil blive vist i stedet for dem fra Wikidata. Det vil dog være at foretrække, hvis rettelserne blev foretaget på Wikidata, men for en del brugere kan det godt give anledning til forvirring at skulle beskæftige sig med en side med en helt anden opbygning end Wikipedia.
 
Endelig gælder at Wikidata redigeres af en blanding af mennesker og [[Wikipedia:Botter|botter]] med alle de muligheder for fejl, det hver især medfører. Mennesker kan huske galt eller komme til at linke til noget forkert, mens botter ikke kan se fejl blandt de mange oplysninger, de bliver sat til at hente og indsætte. Det betyder at der af og til må rettes fejl, men indimellem kan der godt gå nogen tid, før nogen opdager fejlene og retter dem. Det er ikke et problem, der er specielt for Wikidata, men den automatiske brug af oplysninger derfra medfører, at fejl vil slå igennem alle de steder oplysningerne bruges. Til gengæld vil det samme så også ske for rettelser.
 
== Se også ==