Olafur Eliasson: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
biografien
Linje 1:
[[Fil:Olafur Eliasson 2015.jpg|thumb|Olafur Eliasson]]
 
'''Olafur Eliasson''' (født [[1967]]) er en [[Danmark|dansk]]-[[island]]sk kunstner. Eliasson arbejder med en lang række medier, såsom installation, maleri, skulptur, fotografi og film. Siden 1997 har hans kritikerroste soloudstillinger været vist på fremtrædende museer verden over, som f.eks. Museum of Modern Art i New York, Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk, 21 Museum of Contemporary Art, Kanazawa, og Venedig Biennalen. I 2003 blev hans populære installation ''The weather project'' i Turbinehallen på Tate Modern i London set af over to millioner mennesker. Eliassons projekter i det offentlige rum omfatter bl.a. ''Green river,'' som blev udført i forskellige byer mellem 1998 og 2001, ''The New York City Waterfalls,'' 2008, ''Your rainbow panorama'', en 150-meter lang, cirkelformet gangbro i farvet glas ovenpå på ARoS Kunstmuseum i Aarhus, 2011, de krystalline facader på Harpa Koncerthus og Konferencecenter i Reykjavik (i samarbejde med Henning Larsen Architects), 2005–11, ''Cirkelbroen'' i København, 2015, samt ''Ice Watch'', hvor Eliasson og geologen Minik Rosing transporterede tolv isblokke fra Grønland til Rådhuspladsen i København (2014) og Place du Panthéon i Paris (2015) for at sætte fokus pa klimaforandringer.
'''Olafur Eliasson''' (født [[1967]]) er en [[Danmark|dansk]]-[[island]]sk kunstner. Han laver store særprægede [[installationskunst|installationer]] og har udstillet i bl.a. [[Østrig]], [[Tyskland]], [[USA]] og [[Frankrig]]. Han udstillede i [[2003]] og [[2004]] på [[Tate Modern]] i [[London]].
 
Hans atelier i Berlin blev grundlagt i 1995 og tæller i dag cirka halvfems håndværkere, teknikere, arkitekter, kunsthistorikere, arkivarer, programmører, administratorer og kokke. Sammen med Eliasson udfører de eksperimenter og udvikler kunstværker og udstillinger, samt arkiverer og kommunikerer hans arbejde digitalt og på tryk. Studio Olafur Eliasson er regelmæssigt vært for workshops og arrangementer, der skal fremme den kunstneriske og intellektuelle udveksling med mennesker og institutioner uden for kunstverdenen, og samarbejder verden over med bygningsingeniører, kulturarbejdere, politikere og videnskabsfolk.
 
Fra 2009 til 2014 var Eliasson leder af Institut für Raumexperimente, som var et femårigt eksperiment med kunstundervisning i tilknytning til kunstakademiet i Berlin. Eliasson er adjungeret professor ved Alle School of Fine Arts and Design i Addis Ababa i Etiopien.
 
Sammen med ingeniør Frederik Ottesen grundlagde Eliasson i 2012 den sociale virksomhed Little Sun. Virksomheden fremstiller og distribuerer solcellelampen Little Sun for at få bæredygtigt lys ud til de 1,2 milliarder mennesker i verden, som lever uden adgang til elektricitet. I 2014 grundlagde Eliasson og Sebastian Behmann Studio Other Spaces, et internationalt kontor for kunst og arkitektur, der fokuserer på tværfaglige og eksperimentelle byggeprojekter i det offentlige rum.
I efteråret [[2004]] præsenterede [[ARoS Aarhus Kunstmuseum]] en særudstilling med værker af Olafur Eliasson.
 
Eliasson bor og arbejder i København og Berlin.
== Taget på ARoS ==
Olafur Eliasson har vundet konkurrencen om at færdiggøre ARoS. Taget på kunstmuseet ARoS skal færdiggøres for 30 millioner kr. fra [[Realdania]] med Eliassons projekt, ”Himmelrummet”.
Det er valgt af en enig dommerkomité, der havde fem internationale projekter at vælge mellem.
”Himmelrummet” er en cirkelformet udsigtsgang eller [[glorie]] på [[kube]]n (som er ARoS’ fysiske form) indkapslet i glas med alle [[regnbue]]ns farver. Desuden er der en stor [[kugle]] på taget indrettet som meditationsrum. I loftet er prismer, som skal indfange solens lys og bryde det i spektrets farver. Desuden er der i kuglen monteret et [[camera obscura]], som skal vise udsigten fra taget.
På den måde er hele spektret med fra helvede til himmel: ARoS er bygget efter inspiration af [[Dante]]s [[Den guddommelige komedie]]. Kælderen med ni rum er helvede og Eliassons projekt himmelen.
 
== BMW ==
På San Francisco Museum of Modern Art<ref>http://www.sfmoma.org/exhibitions/exhib_detail.asp?id=316 ''Your tempo: Olafur Eliasson''</ref> udstilledes 8. september [[2007]]-13. januar [[2008]] Eliassons bidrag i [[BMW]]s Art Collection-koncept, det nyeste i en serie, som blev lanceret i 1975. Det går ud på, at kunstnere skal formulere et udsagn om deres tid på deres samtids biler. Eliasson er nr. 16 i rækken af kunstnere. [[Andy Warhol]] og [[David Hockney]] er blandt hans forgængere.
Olafur Eliasson har fjernet en BMW H2Rs karrosseri og erstattet det med trådnet og reflekterende paneler. Bilen er så i et frysehus i løbet af nogle dage sprøjtet over med 2.000 liter vand, som langsomt er blevet til et lag is, som oplyses inde fra bilen.<ref>[http://information.dk/145486 ''Olafur Eliasson bygger fremtidsbil''] - fra The Independent og Information, 5. september 2007 (hentet 25. juni 2015)</ref>
 
== New York City Waterfalls ==
[[26. juni]] [[2008]] indviedes en række kunstigt skabte vandfald fire steder langs [[East River]] i [[New York City|New Yorks]] havn. Ved åbningen sagde Eliasson bl.a. om sin fascination af vand i det offentlige rum, at "vand har denne fantastiske evne til at være alt for alle."<ref>[http://cityroom.blogs.nytimes.com/2008/06/26/waterfalls-display-opens-on-harbor/index.html?hp ‘Waterfalls’ Display Opens on Harbor – City Room Blog – NYTimes.com<!-- Robotgenereret titel -->]</ref> Bl.a. [[Politiken]]s kunstanmelder Marcus Rubin mener, at Eliassons vandfaldsprojekt er det største kunstprojekt i New York siden [[Christo]] installerede tusindvis af porte i [[Central Park]] i [[2005]].<ref>[http://politiken.dk/kultur/fakta_kultur/article530241.ece Det største der er sket siden Christo – Politiken.dk<!-- Robotgenereret titel -->]</ref>
 
== Udsat for hærværk ==
I januar [[2005]] urinerede [[performance]]-kunstneren [[Uwe Max Jensen]] i Eliassons vandskulptur ''Waterfalls'', som var udstillet på ARoS i Århus. Jensen selv kaldte akten »At hæve vandstanden i en skulptur af Olafur Eliasson«.
 
== Hædersbevisninger ==
* 2010: [[Dannebrogordenen|Ridderkorset af Dannebrogordenen]]
* 2014: [http://web.mit.edu/newsoffice/2013/olafur-eliasson-2014-mcdermott-award.html Eugene McDermott Award]
* 2014: Årets Æreshåndværker, Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn
 
== Se også ==
Line 32 ⟶ 18:
 
== Referencer ==
* [http://www.olafureliasson.net/ Olafur Eliasson]
* {{Reflist}}
* [http://raumexperimente.net/en/]
* [http://www.studiootherspaces.net/]
* [http://littlesun.com/]
* [http://icewatchparis.com/]
* {{Reflist}}
 
== Eksterne henvisninger ==
{{Commonscat|Olafur Eliasson}}
* [http://www.olafureliasson.net/ Olafur Eliasson]
* [http://www.tanyabonakdargallery.com/artists/olafur-eliasson/series Olafur Eliasson - Tanya Bonakdar Gallery]
* [http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/2005/10/17/123033.htm Kunstner skal betale bøde for urinering – om Max Jensens urinering i Eliassons skulptur]
* [http://www.visir-online.dk/aros-g%C3%B8r-forskel-pa-tissem%C3%A6nd/ Aros gør forskel på tissemænd – Max Jensens reaktion på Aros' reaktion]
 
{{FD|1967|Levende|Eliasson, Olafur}}
{{autoritetsdata}}