Maskeballet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Robotassisteret flertydig: New York, New York - Ændrede link(s) til New York City
oversat
Linje 2:
'''''Maskeballet''''' (originaltitel: ''Un ballo in maschera'') er en [[opera]] af [[Giuseppe Verdi]], komponeret [[1859]].
 
Handlingen foregår i [[Stockholm]] og drejer sig omskildrer mordet på den svenske kong [[Gustav 3. af Sverige|Gustav 3.]] Men da censuren i mange lande gjorde indsigelse mod et kongemord på scenen, ændredes person- og stednavne: kong Gustav blev til Riccardo, guvernør i Boston; [[sigøjner|zigeuner]]sken Mor Britta blev til [[mulat]]inden Ulrica, osv.
 
I [[København]] og [[Stockholm]] spilles operaen dog i den oprindelige version.
 
Verdi var ikke den første, som benyttede Gustav III's død som emne for en opera. I 1833 opførtes på [[Operaer|operaen]] i Paris ''Gustave III ou le Bal masqué'' af den franske [[komponist]] [[Daniel François Esprit Auber|Auber]] (1782-1871) med tekst af [[E. Scribe]] (1791-1861).
 
I [[Verdi]]s opera foregår første [[Akt (skuespil)|akts]] andet billede i hytten hos [[spåkvinde]]n Britta/Ulrica. Hun driver sort [[magi]] og er derfor i stand til at spåspår kongen hans snarlige død og atkan udpege hans banemand. Hun begynder med at påkalde Djævelen med ord, som genkalder indledningen til de [[romersk-katolske]] [[tidebøn]]ner. Første linje af hendes [[arie]] lyder: "Re dell'abisso, affrettati", som er en [[travesti]] af "Deus in [[adjutorium]] meum intende / Domine ad adjuvandum me festina."
 
Det var som Ulrica, den store [[altsangeralt]]inde [[Marian Anderson]] (1897-1993) efter indgriben [[Eleanor Roosevelt]] i 1957 optrådte på [[Metropolitan Opera]] i [[New York City|New York, New York]] og brød den [[racediskrimination]], som the Met havde hævdet.
 
{{Commonscat|Un ballo in maschera}}