Foreningen Norden: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m WPCleaner v1.39 - Fixed using WP:WPCW (Overskrift starter med tre "=" og senere med niveau 2)
m Flertydige WL: Karl 4.Karl 15. af Sverige
Linje 4:
Foreningen blev oprettet efter [[1. verdenskrig]] (1914-1918) i alle nordiske lande, men ideen om et skandinavisk og nordiske samarbejde går længere tilbage. Den nordiske samarbejdsproces har foregået siden de første nordiske statsdannelser begyndte i 700-tallet, og kulminerede med Dronning Margrethe og [[Kalmarunionen]] (1397-1523), da hele Norden blev samlet til et rige.
 
På trods af, at forholdet mellem de nordiske stater til tider har været præget af splid og uenighed, har den nordiske identitet bestået. Sproget og kulturen blandt de [[Norden|nordiske lande]] minder om hinanden, og har derfor frem til i dag udgjort grundvoldene i den nordiske identitet, og der har været flere forsøg på at give denne identitet en politisk ramme. Den politiske støtte til Skandinavismen faldt efter den [[2. Slesvigske Krig|dansk-tyske krig]] i 1864. Den svenske og norske regering havde lovet, at opfylde deres militære bistand, men undlod at opfylde denne på trods af både international solidaritet og erklæret kongelig støtte fra [[Karl 415. af Sverige|Karl IV]]. Til trods for dette havde [[Skandinavisme|Skandinavismen]] stadig støtter og en lang række skandinaviske foreninger opretholdt og forlængede kontrakter.
 
Forholdet mellem de skandinaviske lande blev gradvist forbedret frem mod århundredeskiftet. [[Den Skandinaviske Møntunion|Den skandinaviske møntunion]] (1873-1924) og den fredelige unionsopløsning mellem Norge og Sverige i 1905 demonstrerede både den politiske vilje og det folkelige ønske om at opretholde det gode forhold mellem de skandinaviske lande.Første verdenskrig styrkede behovet og støtten for det nordiske samarbejde. Selvom at de nordiske lande havde forholdt sig neutrale under krigen, så havde krigens økonomiske konsekvenser været store. På denne baggrund blev Foreningen Norden oprettet i 1919.