Betastråling: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Jeg har rettet stavefejl og sat et eksempel ind på henfald af (b).
Linje 1:
'''Betastråling''' er en [[radioaktiv stråling]], der fremkommer ved [[betahenfald]] af [[atomkerneAtomkerne|atomkerner]]r.
 
Betastrålingen er i realiteten [[elektronElektron|elektroner]]er (β<sup>-</sup>) eller [[positronPositron|positroner]]er (β<sup>+</sup>), der udsendes med høj energi fra atomkernen, hvorved den omdannes til et andet [[grundstof]]. Processen ved et β- henfald er en neutron, der omdannes til en proton, elektron og anti-neutrino. VedEt processeneksempel af et β+ henfald opstår det modsatte af et β- henfald; nemliger: en<math protondisplay="inline">\frac{1}{0} dern omdannes\rightarrow til en neutron, en positron og en elektron neutrino. Det dog ikke kun tunge grundstoffer der kan henfalde, det kan også være lette grundstoffer [http://fysikleksikon.nbi.ku.dk/b/betastraaling/] som fx.
\frac{1}{1} p \rightarrow +
\frac{0}{-1} e
+ \bar{\nu}
</math>.
 
Ved processen af et β+ henfald opstår det modsatte af et β- henfald; nemlig en proton der omdannes til en neutron, en positron og en elektron neutrino. Det dog ikke kun tunge grundstoffer der kan henfalde, det kan også være lette grundstoffer [http://fysikleksikon.nbi.ku.dk/b/betastraaling/ <nowiki>[1]</nowiki>] som fx.
<math>^{11}_{3}Li\longrightarrow^{11}_{4}Be + ^{0}_{-1}e + v</math>
 
<math display="inline">^{11}_{3}Li\longrightarrow^{11}_{4}Be + ^{0}_{-1}e + v</math>
Her vises det at der Li mister en protron, som derfor gøre at den ikke længere er et Li atom, men i stedet et Be atom (Beryllium). Ved det samme henfald, henfalder et elektron og en ani-neutrino (v).
 
Her vises det at der Li mister en protronproton, som derfor gøregør at den ikke længere er et Li atom, men i stedet et Be atom (Beryllium). Ved det samme henfald, henfaldersker der også et henfald af et elektron og en anianti-neutrino (v).
 
Betastråling har i almindelighed en rækkevidde, der er omkring ti gange større end [[alfastråling]], mens dens ionisering er omkring en tiendedel. De nedbremses helt af nogle få millimeter [[aluminium]].
 
Elektronkanonen i et [[fjernsyn]] kan betegnes som en kilde til betastråling. Strålingen absorberes dog af [[fosforFosfor|fosforlaget]]laget på indersiden af [[billedrørBilledrør|billedrøret]]et, hvorved der dannes [[lys]]. Cæsium-137 er et eksempel på et stof, som udsender beta-partikler.
Cæsium-137 er et eksempel på et stof, som udsender beta-partikler.
 
Betastråler bevæger sig ved hastigheder, som kan nærme sig [[lysets hastighed]]. Elektronens hastighed afhænger af, hvor meget energi den modtog ved henfaldet, der udsendte den. Da hastigheden kan variere, er rækkevidden i atmosfærisk luft også variabel.
== Se også ==
*[[Radioaktivitet]]
*[[Alfastråling]]