Kvark (fysik): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Linje 55:
 
== Egenskaber ==
Det er ikke muligt for en kvark, at optræde isoleret,; deden vil altid være bundet til andre kvarker. I [[Standardmodellen]] for opbygningen af stof, er alle [[hadron]]er opbygget af kvarker (eller anti-kvarker). Hadroner optræder typisk, som enten [[baryon]]er eller [[meson]]er. Baryoner består af tre bundne kvarker, mens mesoner består af en kvark og en antikvark. Typiske eksempler på baryoner er [[proton]]er og [[neutron]]er, som atomernes kerner f.eks. er bygget op af. [[subatomar partikel|Subatomare partikler]] som [[eksotisk meson|eksotiske mesoner]] og [[eksotisk boson|eksotiske bosoner]] er muligvist også hadroner, bestående af henholdsvis 4 kvarker og 5 kvarker.
 
Kvarker har altid en "farve" (rød, grøn eller blå). Det skal dog ikke opfattes som en farve i egentlig forstand, men nærmere en særlig form for ladning, man i partikelfysikken har valgt at betegne som en "farve" (engelsk: ''colour'').
Linje 61:
Kvarkerne sammensætter sig sådan, at de bliver "neutrale". En hadron kan kun eksistere, hvis dens kvarker tilsammen har en neutral farveladning, man kan derfor i enkelte tilfælde, støde på betegnelsen "farve-ladning" (engelsk: ''colour-charge''). Grunden til at man anvender betegnelsen "farve", er at kvarkens egenskaber ikke alene kan beskrives ved [[gravitation]] og [[elektrisk ladning]]. Man har simpelthen opdaget nye egenskaber, som ikke direkte optræder i vores hverdag.
 
Kvarkerne binder sig til hinanden ved hjælp af [[gluon]]er (afledt fra det engelske ord 'glue', der betyder lim). Gluoner har også en farve.
 
== Kræfter og vekselvirkninger ==