Ion: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m en betydelig fejl rettet, artikel trænger til mere omskrivning
Wikilinks, homogenisering med wikiartikler, grundstofsnavne med småt...
Linje 8:
'''Eksempel:'''
 
[[Natrium]] (Na) står i hovedgruppe[[Alkalimetal|gruppe 1]] i det periodiske system og har derfor kun én elektron i yderste skal.
 
Chlorid[[Klor]] (Cl) står i hovedgruppe[[Halogener|gruppe 717]] i det periodiske system og har derfor 7 elektroner i yderste skal.
 
Natrium vil afgive sin elektron til chloridklor, og begge atomer vil nu have 8 elektroner i yderste skal. Natrium har et underskud af elektroner og bliver derfor positivt ladet (Na<sup>+</sup>) og chlorklor har et overskud af elektroner og vil derfor blive negativt ladet (Cl<sup>-</sup>). Tilsammen vil de udgøre stoffet natriumchlorid[[natriumklorid]] (også kendt som køkkensalt), som skrives NaCl.
 
Det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke blot er to atomer, der udgør natriumchloridnatriumklorid, men utallige plus- og minusioner har sat sig sammen, så der bliver dannet et iongitter.<ref>Basiskemi C, Helge Mygind, Vibeke Axelsen og Ole Vesterlund Nielsen, 2010, Haase & Søns forlag </ref>
 
Indenfor astrofysik, hvor ioniserede atomer giver vigtige oplysninger om fx stjerners og gassers temperatur, benytter man en lidt anderledes [[notation]], idet man betegner det neutrale atom med [[romertal]] I (fx neutral [[Brintbrint]]: HI) og det ionisererede atom med større romertal (fx dobbelt-ioniseret [[Heliumhelium]], som har mistet to elektroner: HeIII).
 
* Et atom der har mistet en eller flere elektroner er positivt ladet (Plus-ion).