Brøk: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Patchfinder, fjerner ændringer fra 188.176.86.33 (diskussion | bidrag)
mere korrekt
Linje 3:
| align="center" | <math>\frac{2}{3}</math><br />Brøken "to<br />tredjedele"<br /><br /><math>\,\!2/3</math><br />Alternativ<br />skrivemåde
|}
== hej jeg Hedder Sean Hebnes ;)) <3 jeg kan godt lide at sutte lidt på andreas Jørgensens pik ==
En '''brøk''' er en måde at repræsentere et tal på ved hjælp af [[Division (matematik)|division]]: Den skrives som vist til højre, som en vandret brøkstreg der adskiller to tal, '''tælleren''' øverst og '''nævneren''' neden under. Ind i mellem ser man også brøker skrevet med en skråstreg i stedet for den vandrette brøkstreg – typisk hvis den første skrivemåde er teknisk besværlig eller umulig at opnå.
 
En brøk repræsenterer det eksakte tal man får ved at dividere tælleren med nævneren: Eksemplet med <math>\frac{2}{3}</math> repræsenterer således 2 : 3, der udtrykt som [[decimalbrøk]] er ca. 0,6667 – dette tal kan faktisk ikke skrives helt præcist som et [[decimaltal]], så brøker er nyttige hvis man ønsker at beregne noget helt eksakt.
 
Specielt hvis både tæller og nævner er et [[heltal]], så er brøken et [[rationale tal|rationalt tal]].
 
== Ægte og uægte brøker ==
Man skelner mellem ''ægte'' og ''uægte'' brøker, hvor de ægte brøker altid repræsenterer et tal der er ([[numerisk]]) mindre end 1, f.eks. <math>\frac{2}{3}</math>.
Er tælleren større end nævneren, repræsenterer brøken et tal der er (numerisk) større end 1, og så er der tale om en uægte brøk.<br />