Uv-indeks: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
No edit summary
Linje 1:
'''Uv-indeks''' er et udtryk for intensiteten af solens [[Ultraviolet lys|ultraviolette stråling]] på et bestemt sted på en bestemt dag. Formålet med at måle uv-indekset er som regel at hjælpe folk til at beskytte sig mod uv-lys der kan føre til [[solskoldning]], øjenskader som [[grå stær]], [[hudaldring]] og [[hudkræft]].
 
Uv-Indeksets skala går fra 1 til ca. 15, hvor 1 betyder meget svag intensitet af ultraviolet stråling og værdier større end 10 betyder ekstremt kraftig intensitet. Uv-indekset kan godt være højt et givent sted selvom der er overskyet og solen ikke er direkte synlig. Det gælder især nær vand eller is, da vand- og is-overflader tilbagekaster en væsentlig del af den ultraviolette stråling. Et index på 0 er teoretisk muligt, men dog usandsynligt. I [[Danmark]] vil værdien ikke blive meget højere end 7 på grund af den nordlige beliggenhed på jordkloden, men nærmer man sig [[Geografisk ækvator|ækvator]] kan den nå dobbelt så høje værdier.
 
Rekorden for uv-indeks på jorden er 43,3, hvilket blev målt på Andesbjergene i 2003.<ref>[http://ing.dk/artikel/rekordhoejt-uv-index-paa-433-maalt-i-andesbjergene-169541 9. jul 2014, ing.dk: Rekordhøjt UV index på 43,3 målt i Andesbjergene]</ref>