Svend Tveskæg: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
udvidet, fra norsk wiki
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m rettet intern henvisning
Linje 62:
[[Fil:Swen Widlobrody ubt.jpeg|thumb|left|Svend Tveskæg fremstillet af illustratøren [[Lorenz Frølich]] omkring 1883-1886 som dekoration på [[Frederiksborg slot]] er inspireret af [[Bayeux-tapetet]] fra 1000-tallet.]]
 
Den [[Tyskland|tyske]] kirkehistoriker [[Adam af Bremen]] var stærkt kritisk over for Sven og hævder i værket ''Gesta Hammaburgensis Ecclesiae Pontificum'' fra sidste halvdel af [[11. århundrede|1000-tallet]], at Sven blev afsat af den svenske kongn [[Erik SeiersælSejrsæl]], som derefter styede Danmark indtil han døde i [[994]] eller [[995]]. Dette er aldrig blevet bevist og bliver ikke betragtet som sandsynlig af nutidens historikere, som peger på, at Adam citerer en andenrangs kilde. Historikerne mener, at Sven regerede på samme tid som [[Olof Skötkonung]], som Sven var allieret med mod Olav Tryggvason. Olof var den første konge af det, som modsvarer hele Sverige, fraset [[Skåne]], mens Erik Seiersæl styrede en region omkring [[Uppsala]]. Adams skrifter kan læses i lyset af Adams forsøk på at fremhæve Harald Blåtand som en helgenkandidat, i modsætning til sønnen Sven, som han hævdede var en hedning.
 
Ifølge Adam blev Sven straffet af Gud for sit oprør og for at have forvoldt faderens død. For dette måtte han tilbringe "fjorten år" som landsforvist, hvilket formentlig er en bibelsk reference fra en ekklesiastisk forfatter. Adam skriver, at Sven blev beskyttet af alle men måtte til sidst søge tilflugt i [[Skotland]]. Den skotske konge var øjensynlig kendt i Europa som en hedning og en morder. Adams uhistoriske hensigt var nok at vise, at Sven hørte til blandt hedninger og deslige og ikke kunne regere et kristent land, før han accepterede Kristus som sin frelser.