Kroatien: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m →‎Mad: Smårettelser
Linje 612:
Det kroatiske køkken er mangesidet og opviser mange regionale forskelle.
==== Mad ====
[[FileFil:Homar 3.jpg|thumb|[[Hummer]] fra Dalmatien.]]
Langs med kysten i [[Istrien]], [[Dalmatien]] og [[Hrvatsko primorje|Primorje]] er maden inspireret af [[Italien]] men tillavet på "kroatisktkroatisk vis". [[Fisk]], [[skaldyr]], [[pasta]] og [[pizza]] står ofte på menyenmenuen. [[Søaborre]] og [[languster]], grillet og serveret med en citronskive er populært på menyenmenuen lige som ''pljeskavica'', som er en pandebøf laget af oksekød blandet med [[peperonipepperoni]]. "Buzzarra" er en tillavningsmetode, som passer for flere slags skaldyr. Buzzara betyder helt enkelt, at hovedingrediensen er tillavet i en mustigfyldig sovs med vin, tomat, krydderier og urter. Undertiden kan man få blot sovsen sammen med pasta.
 
''Pašticada'' er en slags kødgryde, som visse beskriver som sødsur. Smagen bygger på, at kødet får lov til at syde længe på lav temperatur sammen med blandt andet vin og undertiden katrinblommerkatrineblommer. ''Rižoto'' påminder om den italienske risotto, men er ofte løsere i konsistensen og indeholder ikke altid ost. Rižoto er en udmærket og billig frokostret, som normalt findes i et utal af billige varianter (vegetarisk, skaldyr, husets etc.) på de fleste restauranter.
 
Inde i landet, hvor madkulturen er inspireret af [[Ungarn]] og [[Østrig]], tager kødretterne over. Stegt eller grillet kvægkød, lam og gris er almindeligt over hele landet.
Linje 623:
I [[Slavonien]], en region i det østlige Kroatien, står det ungarske køkken for krydrede [[paprika (krydderi)|paprika]]retter og reelle gryderetter som ''gulaš''. [[Maneštra]] er en populær grøntsagssuppe, som oprindeligt kommer fra Istrien.
 
I Kroatien findes der også en del madretter, som oprindeligt stammer fra Tyrkiet, og som via nabolandene [[Serbien]] og [[Bosnien-Hercegovina]] er kommet til Kroatien, hvor de er blevet naturaliserede. Mest kendt er ''Ćevapčići'', en slags kødfarsruller som serveres med kartofler eller pommes frites, og ''burek'' som er et luftigt smørdejsbrød, som fyldes med forskellige ingredienser så som kød, ost, kartoffel eller æble.
 
Også desserter holder en meget høj standard. Kroatisk is (kroatisk: sladoled) er en konkurrent til den italienske is, både hvad gælder smag og kvalitet. [[Kremšnita]] er en vaniljekage, som oprindeligt kommer fra byen Samobor i nærheden af Zagreb og kan nydes over hele Kroatien lige som [[strudel|štrudl]], som er en æblekage, somder har sin oprindelse i [[Østrig]].
 
==== Drikke ====