Halal: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Forklaret længere nede - Fjerner version 8735479 af 62.44.135.216 (diskussion)
m Opdateret med links til veterinære rapporter, og fulgt op på henvisning til et halalslagteri som efterfølgende er lukket.
Linje 19:
Derudover må ingen skære i dyret eller flå det, før de allersidste naturlige krampetrækninger er ebbet ud.
 
Kritikken af halalslagtning har gået på, at dyrene ikke bedøves før slagtningen og ifølge kritikkerne, skulle gøre det inhumant. Muslimer hævder selv, at denne slagtemetode er mere ren og mere skånsom mod dyrene end vestlige slagtemetoder. Forsøg på Den Veterinære Højskole i [[Hannover]] viser i øvrigt, at bedøvelse med [[boltpistol]] forud for slagtning skulle være mere smertefuld for dyrene end halalslagtningen. Disse undersøgelser er 40 år gamle og er tilbagevist i flere rapporter. Senest en videnskabelig rapport, betalt af EU <ref name=autogeneret1>[http://issuu.com/florencebergeaud-blackler/docs/veterinary-concerns veterinary-concerns<!-- Bot genereret titel -->]</ref>. I 1980'erne tillod imamer fra Islamisk Kulturcenter i København, at dyr kunne bedøves med ikke penetrerende boltpistol inden slagtning. Så kød fra danske slagterier, der sælges som "Halal" er slagtet på vilkår, der svarer til den almindelige slagtning. <ref>[http://www.islamstudie.dk/etik_forvalter.slagtning.htm Islamisk Studiebogssamling – Islamisk etik<!-- Bot genereret titel -->]</ref> Forskellen er et [http://finans.dk/artikel/ECE5784529/firmaer_betaler_til_islamistisk_propaganda/?ctxref=ext bidrag] til en Islamisk organisation, en bøn, og så måden man foretager halssnittet på. Sidstnævnte kan give et problem. da det at skære pulsåre, spiserør og luftrør over, giver større [http://www.vetjournal.it/archivio_pdf/2010/4069.pdf risiko for forurening af kødet]. Netop pga. forureningsrisikoen er det tværlagte halssnit forbudt i alle andre slagtninger end rituelle slagtninger.
 
Der er fire hovedproblemer for muslimer, der bor i ikke-muslimske lande.
Linje 49:
Birte Broberg fra Fødevarestyrelsen siger, at bedøvelsen gør en stor forskel fra det øjeblik halsen bliver skåret over på dyret. Dyrene er ved bevidsthed og føler målbar smerte i op til fire minutter.
 
Ifølge [[Danish Meat Association]] er slagtemetoden af fjerkræ nøjagtig den samme, uanset om det er halal eller ej. De slår fast, at det er en misforståelse, at fjerkræ ikke skulle blive bedøvet inden slagtningen. Det ville være et brud på lovgivningen.<ref>[http://www.danishmeat.dk/Slagteri_og_Foraedling/Viden%20om/Slagtning_af_/Halalslagtnin.aspx Danish Meat Association: Halalslagtning]</ref> Der er dog problemer med den bedøvelse som halalorganisationerne kræver. Der er kommet nyere og mere dyrevenlige [http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-1998-3694&language=DA#def1 bedøvelsesmetoder]<ref>Svar i Folketinget med [http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-1998-3694&language=DA#def1 vedhæftet] veterinær rapport</ref>, men disse metoder kan ikke halalgodkendes.
 
På landets største lammeslagteri ved Søndersø på Fyn, der er ejet af Dansk Lam, bliver dyrernedyrene halalslagtet under fuld bedøvelse. Slagteriet regner med at komme til at få 50 pct. af markedet i Danmark.<ref>Set på Landbrugsrådets hjemmeside den 13. marts 2008.</ref> Dette slagteri blev dog lukket af fødevarestyrelsen pga. [http://www.fyens.dk/nordfyn/Fynsk-halalslagter-anklages-for-dyremishandling/artikel/1862274 dyremishandling] og dårlig hygiejne.
 
== Kilder ==